Реставрират спешно паметника на Яворов в Поморие

Разпечатай

Паметникът на Яворов, изразяващ почитта на поморийци към към таланта и личността на поета, има пукнатини. За това алармираха наскоро художници от Поморие, съобщи зам. кметът Диана Апостолова. Според експерти има опасност още тази зима този ценен паметник-символ на града да рухне в следствие на неблагоприятни метеорологични условия. От общинската администрация, отчитайки този риск, взеха спешни мерки за незабавна реставрация.  На поканата се отзова скулпторът Ненчо Русев.
Лепила с мраморен прах бяха поставени върху лицевата част и ушите на паметника. След изсъхване, при по-топло време предстои минаване по него с финна шкурка, за да стане една цялост, както и поставяне на липсващия пръст на ръката.

От общинската администрация в Поморие отправят благодарности към скулптора Ненчо Русев и художничката Нели Тодорова, която първа подаде сигнала за състоянието на паметника на гениалния поет.

Арихивът!

Инициативният комитет на първите “Яворови вечери” едва ли си е представял някога мащабите на бъдещите прояви и мястото им в духовния живот на Поморие и културния календар на България.

   През лятото на 1958 година кратко съобщение по местната радиуредба на Поморие известява, че се организира “Яворова вечер” с художествено четене и рецитал-конкурс по стихотворения на поета П.К.Яворов, като се канят гражданите и гостите на града да посетят тържеството, организирано от библиотеката при читалище “Просвета”. Тържеството се посвещава на 80-годишнината от рождението на поета. От този град Яворов започва своя път към голямата литература.

На скалистия бряг “Яворовите скали” през 1959 година признателните поморийци поставят паметника на поета – дело на скулптора Иван Блажев.

Тази скулптура постепенно се превръща в емблема на града, а “Яворовата вечер” – в традиционни “Яворови вечери”.