Русия въвежда универсална електронна карта

Разпечатай

Представители на държавния сектор и финансовите институции в Русия започнаха обсъждания за реализирането на проект „Универсална електронна карта“. Идеята предвижда премахване на хартиените паспорти за всички граждани на Руската федерация (РФ), като единната електронна карта ще служи не само за идентифициране пред държавните институции и местната администрация, но и за извършване на електронни плащания и банкови услуги, съобщи Еcon.bg Това ще улесни гражданите, а самото изграждане на системата за единна електронна карта ще доведе и до синхронизиране на базите от данни между държавата, местната власт и частния сектор.

Въпреки че проектът ще спести доста разходи на време и пари за руснаците, се намират противници на идеята – според някои банкери подобна система би била уязвима за изтичане на информация, пише „Газета.ру“.

„Хартиените паспортни ще останат в миналото“, категоричен е Константин Полторанин, директор на Федералната миграционна служба. „Все още обаче не можем да говорим за скорошна подмяна към единния документ за самоличност“, посочва той.

Първата стъпка към опростяване и синхронизация на бюрократичните системи е факт – на 11 ноември правителството подписа разпореждане за подаване на електронни искания за лични документи и регистрация по постоянен адрес.
Унифицираният документ ще доведе и до обединение на банковите карти от Националната платежна система на РФ.

Премиерът Владимир Путин изрази подкрепата си за проекта още в началото на годината.

„На Русия е нужна универсална карта, която да дава достъп до всички държавни електронни услуги и да се приема от всички ведомства“, заявява Путин.

С правителствена подкрепа бе създадено и акционерно дружество между СберБанк, Московската банка и банките „Уралсиб“ и „Ак барс“, чиято цел е създаването на единната информационно-платежна система и изработването на многофункционалната електронна карта. На нея ще има няколко чипа с защита на данните – за платежна информация, транспортни услуги, шофьорски права, семеен статус, за ползване от държавни ведомства. Пилотното тестване на системата е започнало в четири области на РФ.