Русия изключи България от Бургас-Александруполис?

Разпечатай

Вчера в Милано министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз заяви, че е предал на руския вицепремиер Игор Сечин всички необходими документи за строителството на газопровода „Южен поток” през турска територия, пише руският вестник „Коммерсант”. Турция се съгласи на реализацията на „Южен поток” в замяна на участие на Русия в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан.
В тристранната среща в Милано имаше интрига. Официално беше обсъждана възможността за участие на Русия в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан, но по неофициални данни, плановете на руските преговарящи бяха много по-амбициозни. За Москва участието в Самсун-Джейхан не е първостепенна задача. Турско-италианският проект беше замразен преди началото на реализацията му, тъй като за него нямаше ресурсна база. Така участието в проекта на Русия стана от първостепенна важност за Турция, която има намерение да се превърне в петролна и газова свръхдържава, благодарение на транзитните си качества (още повече, че България, която би могла да замени частично Турция в това, след смяната на изпълнителната власт реши да преразгледа поетите задължения, преди всичко за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис).
Руските преговарящи направиха всичко, за да регистрират не толкова участие на Русия в Самсун-Джейхан, а преди всичко участие на Турция в „Южен поток” – в замяна на България, по повод която всичко стана напълно ясно след срещата на руския премиер с новия български премиер Бойко Борисов, на която Путин говори неочаквано грубо с колегата си, който заяви, че София е готова отново да проучи проблемите, свързани със строителството на петролопровода Бургас-Александруполис.
Тогава, по неофициални данни, Путин вече беше говорил с турския премиер Ердоган, който заяви, че Анкара е готова да участва в „Южен поток” (дотогава за част от газопровода трябваше да отговаря България, но това не устройва много Москва, тъй като, ако „Южен поток” премине през българска територия, то тази негова част, която трябва да бъде положена по дъното на Черно море, трябва да премине през икономическите води на Украйна).
Така че Путин уверено подкрепи всички съмнения на българския си колега за целесъобразността на строителството на петролопровода Бургас-Александруполис – той вече разбираше, че ако българите се откажат не само от този проект, а Русия – от участието на България в „Южен поток”, то в края на краищата всички ще спечелят (освен България).
Разбира се, не би било лошо да се построи Бургас-Александруполис, но седемгодишните терзания на България – трябва ли, може ли да бъдат положени тези почти 300 км. тръби – могат да накарат да изгуби търпение всеки, още повече господин Путин, който никога не се е отличавал с голямо търпение в такива случаи.
Игор Сечин получи съгласието на Турция и „Южен поток” ще заобиколи България.  Изт.: Агенция Фокус