Сексът – 7 беди, 1 отговор

Разпечатай

Мнозина знаят, че по време на оргазъм се засилва производството на “хормона на щастието” – ендорфин и серотонин – хормонът, който спомага за борбата със стреса.

По този начин сексът се превръща в едно от добрите “лекарства” за много и различни проблеми. Например за … съня. Сексът подобрява съня. Изследвания показват, че хората, страдащи от нарушения в съня, имат нередовен или непълноценен сексуален живот. Производството на ендорфин не само дава на човека усещането за радост, но и му позволява да се отпусне напълно и да заспи.

Добрият секс повишава и работоспособността на човека. Получените хормони поддържат тонуса. Ендорфинът успокоява и способства за съсредоточаването, а серотонинът заставя мозъка да работи в засилен режим. Всичко това съчетано с добър сън увеличава производителността.

Сексът укрепва костите и мускулите за сметка на повишеното ниво на тестостерон, а това нормализира работата на сърцето. Увеличеният приток на кръв по време на половия акт укрепва и кръвоносните съдове. А засиленото производство на естрогени е прекрасно средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания при жените.

По време на сексуалния контакт се изработва още един хормон – окситоцин, който способства за премахването на спазмите и главоболието.

В студеното време сексът помага, като засилва имунитета и така предпазва от настинките. Серотонинът укрепва имунната система, повишавайки производството на клетките-защитници. Той се проявява и като антидепресант, т.е. спасява от есенното мрачно настроение.

По време на половия акт, в резултат на засиленото кръвообращение и учестеното дишане, кръвта се насища с кислород. По този начин тя ”прочиства” всички органи и чрез потта способства за извеждането на шлаката.

Жените, които постоянно се стараят да отслабнат и се измъчват със строги диети, всъщност трябва да правят по-често секс. По време на него се изгарят около 200 калории, а освен това редовният секс поддържа мускулите в тонус.

Все пак, в интерес на истината, трябва да отбележим, че по време на мач футболният запалянко изгаря около 1150 калории, което се равнява на два биг-мака. А за да се разделим с такова количество калории са необходими цели три часа непрекъснат секс.

/actualno.com/

Етикети: