Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/

Разпечатай

Във връзка с публикация на Зелени Балкани в нашия сайт, относно създаването на островно местообитание за наземногнездещи птици в Поморийско езеро,  кметът Иван Алексиев сподели следното:

 

Иван Алексиев: Има всякакви версии около този остров. Прекъсва се една дига, която е изградена преди около 30 години в поморийското солено езеро и подпомага солодобива. Тази дига се прекъсва на две места и се обособява остров за гнездене на птици. Това е един проект, спечелен от Зелени Балкани. Кое е по интересното? През 2009 година е одобрен проектът, през 2009 година е издадено и строителното разрешение. Независимо от това, че се прекъсва дигата, независимо от това, че се използват екологични материали – пръст, дървен материал и т.н., по- интересното е, че за този вид строителни дейности Зелени Балкани нямат доклад за Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Има едно писмо от далечната 2009 година от МОСВ, че това е екологичен проект, който трябва да бъде реализиран, че не вреди при опазването на околната среда и т.н., но оценка по ОВОС няма. Ето в това е парадоксът в цялата ситуация, защото местните жители сезираха местната управа, че се извършват дейности в поморийското солено езеро,за да да извършим съответната проверка. Точно тогава получихме писмо от областния управител, че е създадена Междуведомствена комисия и събират информация от всички общини за нередности на морските дюни, на държавен горски фонд и защитените територии. Тогава ние подадохме този сигнал.
Пак казвам – има разрешително за строеж, има абсолютно всичко, проект, но нямат ОВОС.
Преди няколко дни също имаше проверка от тази Междуведомствена комисия, водихме ги на този строеж и да видят за какво става въпрос, чакаме констатацията от тази проверка.
Изниква въпросът: Защо екологична организация, която държи да се спазват всички екологични разпоредби и закони сама нарушава това законодателство и в същото време спира инвестиционните намерения на местното население…

Пълният видеозапис може да гледате тук:

Етикети: