Средец отбеляза 135 години от Освобождението

Разпечатай

Честванията започнаха с откриване на документалната фотоизложба, посветена на 100 годишнината от Балканската война „Урок по история … урок по достойнство – 100 години Балкански войни 1912 -1913 г.”
Експозицията е подготвена от Регионалната библиотека „П. Яворов” в Бургас, Регионален исторически музей Бургас, Държавен архив – Бургас и Областна администрация Бургас. На откриването на изложбата присъства Севдалина Турманова, зам. областен управител на област Бургас, инж.Иван Жабов, кмет на община Средец и комодор Митко Петев, командир на военноморска база – ВМС.
“100 години от Балканската война и 135 години от освобождението са години, които са достатъчни, за да се отличат и откроят във времето стойностите, които трябва да носим като национално достойнство”, заяви Турманова.

По-късно с военни почести и тържествен ритуал бе открита паметна плоча на героите, загинали за свободата на България. Строят на почетният караул от състава на военноморска база – ВМС, с командир на караула старши лейтенант Калоян Попов, прие комодор Митко Петев – началник на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база –ВМС.
„В ден като този е важно да си припомним всички наши герои, които ни карат да изпитваме заслужената национална гордост днес. Да помним имената и делата на всички, които дадоха живота си за националната ни независимост и да
успяваме да устоим на предизвикателствата на времето, за да предадем на следващите поколения завета на възрожденците ни, за чиста и свята България”, заяви в приветствието си към присъстващите на празника, кмета на Средец Иван Жабов
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от представители на политически партии,НПО,граждани
По повод празника поздравителни адреси изпратиха народния представител от

ПП ГЕРБ Стоян Гюзелев и депутата от ПП АТАКА Волен Сидеров.

Празникът, под надслов „Песен за Свободата” продължи с концерт – рецитал, подготвен от Тракийското дружество в града.
Деца от ОДЗ 1 представиха драматизация на българска народна приказка. Гости и граждани на Средец се включиха и в два похода, посветени на празника. Шествието, организирано от тракийско дружество и пенсионерския клубо в града, както и младежи от тракийско дружество “Свети Георги Победоносец” потегли от мястото, на което преди сто тридесет и пет години жителите на Карабунар са посрещнали Първа стрелкова рота на 93-ти Иркутски пехотен полк, под командването на капитан Тимофеев.

Повече от 30 бяха велосипедистите, които изминаха разстоянието от село Белила до центъра на града. Велопохода нямаше състезателен характер, всички участници получиха грамота за участие.

Викторина „Пътя към Свободата” се проведе в зала 1 на община Средец. Ученици от двете учебни заведения припомниха моменти от българската история и събитията, донесли свободата на Средец преди 135 години. Състезанието спечели отбора на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с капитан Цветан Ангелов.