Стартира борсовата търговия на 33% държавни дялове в ‘’ЕВН България Електроразпределение’’ АД и в ‘’ЕВН България Електроснабдяване’’ АД

Разпечатай

“Общите инвестиции в енергийна инфраструктура на EVN в България достигнаха връх от над 900 млн. лв от 2005 г. досега“, обяви днес председателят на Управителния съвет на EVN България, Йорг Золфелнер при старта на борсовата търговия на 33% държавни дялове в ‘’ЕВН България Електроразпределение’’ АД и в ‘’ЕВН България Електроснабдяване’’ АД.

 

На церемония в сградата на Българска фондова борса в София Золфелнер удари камбаната, даваща символичен старт на търговията с акции на двете дружества.

 

“Днес е важен ден за EVN не само заради търга за предлагане на държавните акции, но и защото EVN вече достигна 900 млн. лв. инвестиции в България. В това число влизат 15 000 км нови кабелни линии, 1 500 трафопоста, 1,5 млн. електромера, една нова когенерация в Пловдив за 100 млн. лв. и два фотоволтаични парка”, каза Золфелнер.

 

Търгуването следва решението на българската държава да продаде своя дял в двете компании чрез Българска фондова борса посредством закрит смесен аукцион, който ще продължи 30 дни.

 

Етикети: