Стартира проектът „Български Черноморски фарове“2010

Разпечатай

На делова среща, която ще се състои на 30 април 2010 в Поморие, свикана по инициатива на кметовете на Община Поморие и Бяла – инж. Петър Златанов и Анастас Трендафилов, ще бъде обявено началото на националната инициатива за морските фарове. На срещата, на която са поканени почти всички кметове на черноморски общини – от Шабла до Царево, представители на президентството, народни представители, културни, образователни, научни институти,  неправителствени организации, включително директори на музеи и ръководители на морската администрация ще бъде приет меморандума на проекта и ицициативите по общини. В Поморие ще бъде уточнен и календарът на проявите за цялата година. Очаква се в срещата да вземе участие министърът на културата на Вежди Рашидов.
Меморандумът на проекта „Български Черноморски фарове” беше публикуван в електронното издание на “Морски вестник” на 13 април 2010. Практически дейността по националната инициатива бе започната с излизането на тематичния календар 2010, за който информира Морски вестник. В днешния  брой  страницата от тематичния календар  за 2010 е посветена на Поморие.
Ето какво заяви по този повод пред „Морски вестник” инж. Петър Златанов    
– кмет на Община Поморие: “Община Поморие подкрепя от самото начало националната инициатива за българските морски фарове. На 30 април 2010 г. ние ще приемем меморандум на  проекта, изработен от професионален екип. Както знаете, на нашата община е посветен м. септември в тематичния календар. Видно от издирените сведения, в Поморие е имало античен фар, който е съществувал преди 2000 години. Знаете, че името на Поморие не е свързано само със светлината на този фар. Поморие има амбицията да бъде един утвърден културен и туристически център по Черноморието и ние подкрепяме всички инициативи, които помагат на нашия град в тази насока. Ще се радвам по време на срещата, с която стартира проекта – да информирам всички наши гости и за предстоящата културна програма на града ни през летния сезон“.