Телевизионната цифровизация се отлага

Разпечатай

Окончателното спиране на аналоговото наземно телевизионно радиоразпръскване се измества за 1 януари 2015 г., съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Досегашният срок беше 31 декември 2012 г.

За да бъде изпълнен процесът на цифровизация в предварително планирания през 2008 г. срок, трябва да бъде осигурен значителен финансов ресурс както за Министерството на отбраната (МО), за освобождаване на честоти, така и за широка информационна кампания, заяви Цветков, цитиран от БТА.

На Министерството на отбраната ще са нужни между 200 и 300 млн. лв. за освобождаване на честотите, посочи министърът.

По думите му средства ще са необходими и за гражданите, заради декодерите, които трябва да се купуват за по-старите телевизионни приемници.

В такъв кратък срок не могат да се осигурят необходимите финансови средства, а има и правни проблеми, необходими са корекции на нормативни документи, отбеляза министърът.

Днес правителството е взело решение за създаване на работна група, която трябва да подготви проект на план за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване. Групата трябва да изготви плана в срок до 31 януари 2011 г., предаде Дневник.bg.

Според министър Цветков „няма да се стигне до колизии и необходимост от преиздаване на лицензии за цифровото телевизионно радиоразпръскване“ заради удължаването на срока.

Според Цветков удължаването на срока не е в нарушение на изисквания на ЕС и е практика в много други страни като последният пример за удължаване на срока е Румъния, а преди това същото е направила и Великобритания.

Досега едва 5 страни от ЕС са преминали към дигитално излъчване. Това са Германия, Люксембург, Финландия, Швеция и Холандия. В момента тече процеса по цифровизация в страни като Италия. Единствено дигитален сигнал излъчват и телевизиите в САЩ./ECON.BG/

Етикети: