Туристическият бранш се готви за най-силния си сезон

Разпечатай

Скандинавските страни например, както и Германия, които предпочитат ранните записвания вече бележат ръст с около 7-8 процента. Рускоезичните страни, където оказва се също няма криза ще са фаворити. По данни на МИЕТ, миналата година увеличението беше с 22 процента, а тази очакваме 32 на сто ръст.

Северните ни съседи обаче сега попадат в капана на икономическата рецесия и за предстоящия сезон спада при румънците ще е с повече от 5 процента.

Въпреки атентата в Бургас и фалитите на туроператори миналата година браншът очаква силен сезон. Пика е бил през 2008-ма, а след това започва кризата.

„2012 се изравнихме с 2008 и може би сега 2013 година вече ще минем равнищата, които постигнахме през 2008, като брой туристи и съответно като приходи от туризъм“, казва Стоян Маринов.

Туроператорските фалити са ударили по доверието в българския туризъм и за да се избегнат нови сътресения, е нужна промяна в законодателството, обясняват експертите в сектора.

„Цяла нова философия и архитектура на закон, който да направи възможни отношенията между държавата и бизнеса с европейските практики, за да могат функциите за контрол и саморегулация да бъдат поети от бизнеса“, коментира Поли Карастоянова от националния борд по туризъм, предаде КРОСС.

В очакване на промените хотелиери продължават да работят с туроператорите, но не на всяка цена.

„Повечето хотелиери вече са наясно с тази ситуация и няма да позволят да работят с партньор, който им дължи и продължава да трупа големи задължения съответно той да фалира и те да загубят пари“, заяви Стоян Маринов от туристическата камара във Варна.

На юг отлив на израелски туристи след атентата няма. Договорите за предстоящия сезон са сключени в разгара на миналото лято, но гостите от Израел са станали по-предпазливи. Те не предплащат почивката си накуп, както досега, а на части, предаде бтв.

„Няма някакви притеснения от гледна точка, че имат забавяния по плащания, което да индикира, че евентуално ще има някакъв проблем с техните записвания за лятото“, обясни Иванка Николова мениджър в хотел в Слънчев бряг.

Хотелиери отбелязват и че след атентата комуникацията в областта на туризма между България и Израел се е подобрила.

Етикети: ,