Фармацефти: Новите знаци върху опаковките на лекарствата няма да окажат влияние на цените им

Разпечатай

Новите изисквания за маркиране на опаковките на лекарствата със специален бар-код се отнасят само за медикаментите, които са застрашени от фалшификация. Това каза Светозар Петров, управител на един от аптечните складове на фармацевтична компания „Фаркол“.

„Това изискване е част от европейската директива за борба с фалшивите медикаменти и вероятно ще бъде въведено през 2014 година“, обясни още Петров. Според него инвестицията, която аптеките ще трябва да направят, за да се оборудват със специализиран софтуер за разчитане на бар-кодовете, по никакъв начин няма да се отрази върху цените на лекарствата като цяло.

„Подкрепяме въвеждането на това изискване, защото фармацевтите заемат важна роля в предотвратяване разпространението на фалшиви лекарства, а това е борба, в която трябва да се включат всички по веригата – производители-дистрибутори-фармацевти-пациенти“, каза още Петров. Според него най-често фалшифицираните лекарствени продукти са Виагра, Циалис и Левитра – лекарства за лечение на еректилна дисфункция (импотентност).

Припомняме, че за да се проследяват по-лесно лекарствата, застрашени от фалшификация, производителите ще бъдат задължени да слагат специален бар-код върху опаковката на медикамента. По този начин ще може да се проследи пътя на лекарството от производителя до пациента, както и да бъде защитено то от фалшификация.