Хората се обърнаха срещу себе си

Разпечатай

За съжаление за много хора 5 000 лв. са много пари за много хора, но и оправдание за безизходицата на хората, каза Харалан Александров, социален антрополг, по повод трагедията случила се вчера в село Антоново, където мъж уби детето си, простреля жена си и се самоуби.
За него най-лесно е даобвиняваш себе си за ситуация, в която си се оказал, а ти сам си се поставил в нея.
Според социалния антрополг в Българиоя възниква култура на себеобвинение, култура на примитивен, социален дървенизъм, което е комунистически възглед – право да живеят има тарикатите.
Цялата демонстрация на благополучие от страна на някои хора, кара други да се чувстват изключени от обществото.
Антропологът каза, че хората са спрели да мислят за себе си, затова, че има общество и то съществува. Самотният, отчаян индивид се обръща срещу себе си, защото не вярва, че ще успее да просъществува.
Културата на българския преход е култура на разслоението, която обрича хората на нищета, уточни Александров, цитиран от Агенция Кросс.
За случаят в село Антоново той каза, че ние няма как да знаем какво се е случвало в главата на човека, но такива лабилни хора трябва да се съветват с професионалисти, с хора, които се грижат за хората в риск, но това не е известно в обществото ни, не знаем правата си.

Етикети: