Чуждите туристи не познават България /видео/

Разпечатай

В Гранд хотел Поморие бе представена стратегия за бранд „България“.

България продължава да бъде малко позната туристическа дестинация. Все още страната ни се свързва основно с морето и ниските цени в нашите курорти. Гърция, Турция, Австрия и Чехия са най-конкурентните страни на България като туристически дестинации. Това показват изследванията, представени от „Обединение за бранд България“ на информационна среща, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Поморие, на която присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, областният управител Константин Гребенаров и кметът на Поморие Иван Алексиев.
Дискусията в Поморие е част от поредица от 11 форума в страната с участието на бизнеса, туристическите сдружения, местната власт, медии и др.

Маркетинговото проучване е направено след анкетиране на чужди туристи, посещавали страната ни, туроператори, експерти и българи, ходили по родните курорти. Проучването е обхванало. Повечето от тях свързват България като туристическа дестинация с морето и ниски цени. Едва след това се гледа на страната ни като ски дестинация, СПА и балнео и културен туризъм.

Основни конкуренти на България в морския туризъм са Турция и Гърция. Това включва сравнение спрямо цени и обслужване. Както при нас, така и при тях има пропуски, а също така и недостиг на квалифицирани кадри.

Тези данни обобщи Юлиян Добрев маркетингов изследовател от обединение „Бранд“.  Той обобщи, че най-голям брой туристи продължава да има от Русия, Румъния, Великобритания и Германия.

Според оценките на чуждестранните туристи, дадени по 28 атрибута в 15 вида туризъм, България не превъзхожда с нищо конкурентните си страни. Въпреки прекрасните летни и зимни курорти и благоприятния климат, чуждите туристи смятат, че страната ни е по-малко предпочитана при избора им на ваканция. Слабите оценки са предимно заради лошата инфраструктура, липсата на чистота и сигурност, сочат резултатите от маркетинговите проучвания.

Изследванията по отношение на възприятията и познатостта на страната ни като туристическа дестинация отчитат, че 35% от туроператорите, които работят с България, не знаят какво да кажат за развитието на туризма у нас, което е доста притеснително, отчитат от министерството.

През 2011 г. България е посетена от близо 9 млн. чуждестранни туристи, като 2,5 млн. от тях са преминали транзитно през страната ни. Близо 50% от почиващите у нас са чужденци. Те формират 70% от приходите в бранша. Чуждият турист харчи средно по 80 евро на ден, и въпреки слабата конкурентност на България като атрактивна туристическа дестинация, 90 на сто от почиващите чужденци са доволни от ваканциите си и заявяват, че биха се върнали отново.

Разработването на новия бранд на България трябва да представи страната ни като целогодишна дестинация – атрактивна и достъпна, с конкурентни туристически продукти и възможност за разглеждане на много забележителности. Фокусът на туристическия поток, който страната ни ще привлича, трябва да бъде насочен приоритетно към 4 страни – Германия, Русия, Румъния и Великобритания, показват изследванията, които вклюват над 15 чуждестранни пазара и десетки туроператори.

До февруари 2013г. ще бъде готов и един пилотен регионален бранд, който ще се превърне в образец за разработване на всички останали в страната.

Гледайте тук резултатите от изследването, представени от Юлиян Добрев – маркетингов изследовател от обединение „Бранд“ :