Първи събор на бесарабските българи

Разпечатай

Първи събор на бесарабските българи под наслов „Моя страна, моя България” ще се проведе в София на 22 септември – Ден на независимостта на България, с подкрепата на български неправителствени организации, общественици, творци и медии.
На 13 септември в БТА бесарабските българи ще сюрпризират министър Божидар Димитров, като дарят на Агенцията на българите в чужбина уникална свещ – „Добре дошли в България” Тя е изработена благотворително от „Рефан” във връзка с Първия събор на бесарабските българи и е с големина 70 см и тежи над 13 кг. Това е знак на признателност, че само тази година 76 000 българи успяха да придобият гражданство и да се върнат в родината си.
Уникалната свещ „Добре дошли в България” е изработена с етерично масло от българска роза от бест парфюмеристите на Refan и ще бъде връчена официално от най-известната дизайнерка от Бесарабия у нас Галина Синцова и от световния шампион по фитнес Вицемистър Вселена от Хановер – Мирослав Йончев.
Домакин на събора на бесарабските българи е район „Младост”  и лично кметът Петко Дюлгеров. В Деня на Независимостта на сцената в парка ще се качат Руслан Мъйнов, Влади Въргала, Устата, Румънеца и Енчев, Вили Рай, дуетът Назар и Нино, известни дизайнери, изпълнители и твърци.