11 плажа по Черноморието в лошо състояние, между тях Поморие–изток и Ахелой също

Разпечатай

Точно 11 плажа бяха посочени от министър Лиляна Павлова като трагични по Черноморието, а съставените констативни протоколи от проверките за нарушения са 200 на брой. Наложени са санкции в размер на 1 009 156 лв., което е тройно повече в сравнение с миналата година, предаде gramofona.com.

Единадесетте плажа в най-лошо състояние са Кабакум – север, Каваци – север, Поморие – изток, Сарафово, Лозенец, Ахтопол – север, Приморско – юг, къмпинг „Веселие”, Черноморец – юг, Ахелой и Елените. „Със сигурност ще прекратим договора с Каваци – север. Вече процедурата е започната. За всички останали ако не си платят тези санкции и глоби в размер на 1 млн. лева ще имаме основание и с тях да прекратим с решение на комисията”, каза още министър Павлова.

Санкциите от концесионираните 61 плажа ще бъдат инвестирани в неохраняемите зони, по думите на Лиляна Павлова.

„С приходите от всички тези глоби и санкции искаме да слагаме табели за неохраняемите плажове, включително обмисляме варианта, ако е възможно, под някаква форма да слагаме поне един спасител, поне в някаква част да има спасители, но това е вече въпрос на дебат”, каза Павлова. Сред констатираните нарушения, многобройни са и тези на свободните зони за плажуване, посочи министърът.

„След тези безкомпромисни проверки, концесионерите ще си вземат бележка и няма да правят нарушения. Има нужда и от промяна в законодателството”, каза Павлова и допълни, че вече е инициирала промяна в Закона за Черноморското крайбрежие. Например обмислят драстично намаление на концесиите на плажове, за които няма интерес след няколко търга.