13 общини учредяват Асоциация за развитието на културата на Бургаски регион

Разпечатай

Асоциация за развитието на културата на Бургас и Бургаски регион ще координира дейностите, свързани с кандидатурата на Община Бургас за Европейска столица на културата през 2019. Решение за нейното учредяване беше взето вчера на сесия на Общински съвет.

 

Учредители на сдружението заедно с Бургас ще са общините Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Средец, Созопол, Сунгурларе и Царево. През месец май тази година те подписаха Меморандум за партньорство, в който изразиха подкрепата си за кандидатурата на Бургас като водеща община в инициативата  „Европейска столица на културата“.

 

Основната цел на асоциацията ще бъде популяризирането на градовете от региона и тяхната идентичност в културно, социално и икономическо отношение и удостояване на Бургас с титлата „Европейска културна столица“.

 

Дейностите на сдружението ще включват разработване и осъществяване на стратегии, планове, програми и проекти, свързани с подготовката на региона при кандидатурата му, осъществяване на партньорства на национално и международно ниво, насърчаване на гражданските инициативи, както и изготвяне на регионална културна програма за 2019 г., при удостояване на Бургас с титлата.

 

Асоциацията за развитието на културата на Бургас и Бургаски регион ще бъде учредена и регистрирана като независимо юридическо сдружение с нестопанска цел, след приемане на решения от общинските съвети на всички 13 общини. Това се очаква да стане най-късно до края на месец октомври.

 

Инициативата „Европейска столица на културата“ датира от 1985 година. От тогава до днес повече от 40 града са били „културни столици“. Освен престиж, титлата подпомага развитието на градовете чрез обогатяване на културния им живот и сближаване на европейските народи.

 

Етикети: