2010: Годината, в която Facebook детронира Google в интернет

Разпечатай

умата Facebook не само е бил най-търсеният термин през годината, но социалната мрежа е изпреварила Google като най-посещаваният сайт в Америка през 2010, според нов доклад на Experian Hitwise, цитиран от електронното издание PR Kernel. За втора поредна година, „facebook“ е бил топ терминът в интернет търсенето сред онлайн потребителите в САЩ. Терминът е съставил 2.11% от всички заявки за търсене, според Hitwise.

По-впечатляващ е фактът, че три други вариации на Facebook попадат в Топ 10: „facebook login“ под №2, „facebook.com“ под №6 и www.facebook.com пoд №9. Комбинирано, те наброяват 3.49% от всички търсения, което е 207% повишение в позицията на Facebook спрямо миналата година.

Другите термини, които оформят класацията са YouTube, Craigslist, MySpace, eBay, Yahoo и Mapquest. Компании, които са направили голям възход в условията на търсенето в интернет са Hulu, Netflix, Verizon и ESPN. Думата „games“ регистрира първото си присъствие в Топ 50 на Hitwise, пише Mashable.

По-интересно е попадането на Facebook на първо място в списъка на Hitwise като най-посещаван уебсайт. Социалната мрежа е регистрирала 8.93% от всички посещения в САЩ за 2010 (януари-ноември), побеждавайки Google (7.19%), Yahoo Mail (3.52%), Yahoo (3.30%) и YouTube (2.65%). Все пак Facebook не надминават трафика от всички сайтове на Google, който комбиниран е (9.85%).

/КРОСС/