270 първокласници ще прекрачат училищния праг в община Поморие

Разпечатай

На 17 септември в 09.00 часа 270 първокласници на територията на община Поморие ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден, съобщиха от пресцентъра на общината.. Според нашата справка първокласниците са били също толкова и през миналата учебна година. До този момент са записани 1066 деца в целодневните детски градини и 2205 ученици.

Тази година предучилищното възпитание е задължително за децата на 5 и 6 годишна възраст. По избор на родителите, те могат да се обучават в училище или в детска градина. В тази връзка в три училища от община Поморие има разкрити подготвителни групи. Това са: ОУ „Христо Ботев“ – гр.Поморие, ОУ „Христо Ботев“ – с. Бата и НУ “ Константин Величков“ – с. Габерово.

В СОУ „Иван Вазов“ – Поморие стартира една нова паралелка след 7 клас по специалността „Стопански мениджмънт“. В нея са записани 26 деца.
Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ също ще посрещне своите възпитаници в двора на училището, но от там учениците ще бъдат екскортирани под строй до СОУ „Ив. Вазов”, където официално ще бъде открита новата учебна година. Причината е в строително-ремонтните дейности на сградата по проект „Образователна инфраструктура“. Ремонтът трябва да приключи до началото на месец декември. До тогава учениците ще ходят на училище втора смяна в сградата на СОУ „Ив. Вазов” като първия учебен час ще започва в 13.10 часа, съобщи директорът Димитър Гильов. Учениците от СОУ „Ив. Вазов” ще учат преди обяд. И в двете училища учебните часове ще бъдат по 40 минути.