54 медици от Бургас станаха „Лекар на годината”

Разпечатай

54 медици от Бургас, сред които най-много – от бургаската болница, получиха почетната сребърна значка „Лекар на годината”. Тя се връчва традиционно от Българския лекарски съюз (БЛС) навръх професионалния празник на лекаря – Деня на Св. Иван Рилски Чудотворец, 19 октомври.

Отличията бяха връчени в Равда, където тази година се провежда тържественият събор на БЛС. На него присъстваха председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, здравният министър Десислава Атанасова, народни представители и повече от 400 медици от цялата страна.

 

Наградите се присъждат всяка година, за висок професионализъм или иновационни подходи в медицината. Бургаските лекари са номинирани за наградата от своите колеги от цялата страна. Признанието получиха всички бургаски медици, участвали при спасяването на ранените от атентата на летище Бургас на 18 юли. Сред тях са работещи в МБАЛ-Бургас, Спешния център и двама лекари от „Лайф Хоспитал”.

Кметът на Бургас – Димитър Николов, също бе отличен от БЛС. Той получи плакет за изключителен принос за развитието на здравеопазването и за безупречната организация около трагичните събития на летище Бургас.

„Всички български лекари, които на 18 юли помогнаха на пострадалите израелски граждани, трябва да  имат  самочувствието на професионалисти, изпълнили перфектно своя дълг. Всички лекари от Многопрофилна болница Бургас, които днес са сред нас, заслужават не само нашите поздравления,  те показаха пред лицето на света, че може да не сме с най–образцовите сгради, но имаме прекрасни специалисти, готови във всеки момент да се борят за човешкия живот. Чест прави и на всички екипи, тръгнали от Варна, София и Стара Загора в помощ на своите колеги. Това единство на съсловието е завидно и достойно за адмирации, то е онова малко зрънце, което все още дава надежда и на родната ни медицина”, каза председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов и се поклони пред колегите си.

 

Наградени бяха и екипите, които дойдоха от Варна, Стара Загора и столицата.

Голямата награда – златна значка „Лекар на годината” получи проф. Николай Петров. Той също е от Бургас и също се включи в спасяването на ранените израелски туристи. Проф. д-р Николай Петров е зам.-началник по диагностично-лечебната част на   „Военна Болница” – София, президент на „Дружество на анестезиолозите в България”, Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Той чул за инцидента докато пътувал със семейството си за почивка в Бургас. Без да се колебае, веднага дошъл в болницата.

Присъдени бяха и две други награди – „Почетен знак  на БЛС Златен” за изключителния  принос на проф.Тома Пожарлиев  в развитието на българската хирургия и медицина и  за 70-годишния му юбилей.

Тазгодишният носител  на наградата в категория „Внедряване на иновативна методика в областта на ангиографската техника” е д-р Мирослав Лилов, началник на ангиографското отделение към катедрата по рентгенология на Военномедицинска академия. Той помогна на бременна жена с два инсулта да роди живо и здраво бебе, което бе кръстено на него.

 

Списък с наградените медици от Бургас, по азбучен ред:

 

 

Д-р Александър Макелов

Д-р Антонио Душепеев

Д-р Антон Григоров

Д-р Асен Кърджиев

Д-р Бинко Бинев

Д-р Бойка Панова

Д-р Бойко Миразчийски

Д-р Веселин Джендов

Д-р Веселин Шик

Д-р Владимир Гецов

Д-р Владимир Лесичков

Д-р Галина Милева

Д-р Георги Зидаров

Д-р Георги Кехайов

Д-р Георги Матев

Д-р Георги Мигаров

Д-р Георги Паздеров

Д-р Даниел Петков

Д-р Даниела Мушева

Д-р Деница Влайкова

Д-р Десислава Кехайова

Д-р Димитър Желев

Д-р Димитър Кехайов

Д-р Димче Миладиноски

Д-р Елеонора Бояджиева

Д-р Емил Стоянов

Д-р Златин Трепечов

Д-р Иван Зайков

Д-р Илко Тенев

Д-р Йордан Томов

Д-р Йордан Христов

Д-р Косьо Янков

Д-р Красимира Каракашева

Д-р Лилия Линкова

Д-р Лорис Мануелян

Д-р Лъчезар Томов

Д-р Любомир Радев

Д-р Любомир Томов

Д-р Людмила Желязкова

Д-р Мария Колева

Д-р Николай Недев

Д-р Параско Парасков

Д-р Ромил Ангелов

Д-р Светлана Спасова

Д-р Светлозар Георгиев

Д-р Софка Атанасова

Д-р Станислав Ангелов

Д-р Стелиян Славов

Д-р Стефан Геренов

Д-р Стефан Касабов

Д-р Стоян Христов

Д-р Татяна Костадинова

Д-р Тодор Бояджиев

Д-р Цвятко Марангозов