60 души се сдобиха с нови очи в кампанията на Бургаската болница

Разпечатай

60 бургазлии се сдобиха с очи, които виждат по съвсем нов начин. Те вече могат да се радват на пролетта и красивите цветове на природата. Само за един месец – април, в Очното отделение на бургаската болница са оперирани 60 души. В очите им са поставени импланти, които връщат зрението. През целия април в отделението течеше кампания за борба с най-често срещаните очни заболявания – катаракта (старческо перде) и глаукома. Целта й беше да разсее най-често срещаните заблуди, свързани с очните заболявания, както и да информира пациентите за най-новите методи в офталмологията.

 

“Прегледах над 200 пациенти. Изводът, който направих е, че хората знаят много малко за очните заболявания и е необходимо регулярно да правим такива кампании. Чух например, че пердето може да се махне с капане на билки или други отвари в очите. Други пък пазели диети. Единственият възможен начин, познат засега, е операцията”, коментира началникът на отделението д-р Румен Мутавчиев. При това колкото по-рано се направи тя, толкова по-добре.

Операцията е бърза (около 20 минути), безкръвна и безболезнена. Пердето се отстранява и на мястото на помътнялата леща се поставя нова, която гарантира по-добро зрение отпреди. Лещите съчетават няколко функции в едно – предпазват от вредните UV-лъчи, позволяват виждане и наблизо, и надалеч, могат да коригира и астигматизма. Така с една операция се решават няколко проблема на зрението, а пациентите се отървават от очилата.

Първите симптоми на катарактата са замъгленото виждане, цветовете потъмняват и вече не са контрастни, а слънчевата светлина става заслепяваща. Очите могат да започнат и да сълзят.

За разлика от катарактата, при която човек губи зрението си постепенно, глаукомата няма симптоми и ослепяването настъпва изведнъж. Затова след 45-годишна възраст се препоръчват редовни прегледи при очен лекар, особено ако има рискови фактори -прекалено ниско кръвно налягане, късогледство, диабет, нарушения в кръвоснабдяването.

Периодичните прегледи при специалист и ранното откриване на заболяването могат да спасят зрението. Най-новият метод за лечението на глаукомата, прилаган в Бургаската болница, е имплантиране в окото на дренажна система. През микроскопична стоманена тръбичка се оттича течността, която повишава вътреочното налягане и то се нормализира. Развитието на глаукомата спира и пациентът повече не губи зрението си.

Над 600 пациенти годишно се оперират от катаракта и глаукома в Очното отделение на бургаската болница. Операциите са платени от здравната каса, само имплантите се заплащат от пациента.

Етикети: