EVN България извърши зимна подготовка за сезон 2012/2013 г.

Разпечатай

При тежки зимни ситуации дружеството има възможност да мобилизира до 1200 свои сътрудници за нормализиране на електрозахранването в Югоизточна България

 

EVN България приключи дейностите по подготовка на съоръженията за предстоящия зимен сезон. В рамките на подготвителните дейности беше предприет цялостен пакет от мерки за технически оглед и инспектиране на съоръженията на дружеството в Югоизточна България, съобщиха от дружеството. Подготовката обхвана въздушни и кабелни линии, електрически уредби, трафопостове и възлови станции. Подготвителните мерки бяха насочени в следните основни направления: инспекции и ремонти на съоръжения, доставка на ново оборудване, както и на специализирана техника и инструменти. Както във всяка една община на лицензионната територия на дружеството, внимание беше отделено и на зимните курорти и туристически центрове.

 

Извършените от EVN България дейности обхващат следните мерки:

 

 • инспекции на над 56 000 км мрежи средно и ниско напрежение
 • подменени 4810 стълба по мрежи средно и ниско напрежение
 • извършени инспекции на всички 12 041 трафопоста, собственост на дружеството. Във всеки един трафопост е направена цялостна и комплексна проверка на съоръжението и оборудването
 • допълнително бяха доставени материали и техническо оборудване в EVN Офисите по места
 • налице е специализирана механизация – 369 високопроходими автомобили, 8 моторни шейни и 30 високопроходими автовишки. Допълнително през 2012 г. бяха осигурени и 2 броя АТВ, оборудвани с вериги, които се използват в труднодостъпни места.
 • доставена са специализирана техника и материали – дистанционни щанги за сваляне на лед от проводници, снегоходки и инструменти за работа под напрежение. Специалистите на дружеството монтират дистанционни щанги между проводниците на въздушните линии против допир в случай на буря или силен вятър.
 • дружеството е осигурило и дизел-генератори, които са полезни при тежки аварии
 • всички автомобили са подготвени за работа при зимни условия
 • изградена вътрешна мрежа в дружеството за бърза комуникация, независима от външни доставчици.
 • модерна система за телемеханика, която позволява дистанционно управление на съоръженията по мрежата. През 2012 г. бяха изградени 53 нови обекта с дистанционно управление.
 • 76 дежурни екипа
 • възможност за включване до 1200 сътрудника при извънредни ситуации. Допълнително включване на външни фирми при необходимост
 • GPS система с цел координация на аварийните екипи и бърза реакция при смущения и аварии.

 

Отчитайки опита от тежката зимна обстановка през последния зимен сезон, дружеството е създало необходимата организация за действия при усложнени условия в Югоизточна България: въведена е организация на аварийните екипи, налице са 6 центъра за кабелни лаборатории, 2 специализирани диспечерски звена за управление на мрежата и 4 центъра за специализирана техника. В случай на необходимост в дружеството е създаден процес за работа при кризи.

 

За справянето с различни ситуации през зимата, EVN България разчита и на доброто взаимодействие на своите регионални диспечери и ръководители на звена с местните власти в лицето на областните управители, общините и Териториални дирекции ”Гражданска защита”. На всички областни управители, общински кметове и директори на Териториални дирекции „Гражданска защита” е предоставена информация за конкретните лица за контакти от EVN България.

 

На разположение на клиентите е също и денонощният телефонен център на дружеството, където клиентите могат да се информират по различни въпроси или да подават сигнали за евентуални аварии.

 

ЕVN България

Телефонен Център 24 часа в денонощието

0700 1 0007 – телефон при аварии
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки
0700 1 0207 – телефон за автоматична проверка на сметка
еmail: info@evn.bg

www.evn.bg

Етикети: