News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
December 2023
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Кой ще си направи сепуко заради Бургас-Александруполис? 
11.10.2009 11:42:40
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Има загрижени авантюрата "Бургас-Александруполис" да излезе максимално евтина на петролните олигарси, обяви председателят на Сдружение "Чисто море", арх. Камен Шипков. Сдружението е крайно обезпокоено от мъглявите изказвания на новото правителство за съдбата на петролопровода Бургас-Александруполис.

Frognews.bg напомня, че вчера Стефан Гунчев, председател на Съвета на директорите на проектната компания за петролопровода от българска страна, обяви, че било напълно реалистично петролопроводът „Бургас-Александруполис” да бъде въведен в експлоатация през 2013 година и дори по-рано. Според него хората били подведени, че разтоварването на буй е много по-опасно от разтоварването на пристанище.
За момента България не разполага с причини, поради които да не продължи реализирането на "Бургас-Александруполис", каза и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, според когото на този етап проектът изглежда най-целесъобразен по ред причини.
Явно, че и за настоящия министър ясната воля на народа - 97% "против" петролопровода, изявена в трите референдума в Бургас, Созопол и Поморие не значи нищо!Жалки са напъните на министър Трайков да се обясни, че евентуалните 30 - 35 млн.долара (и то след като се изплатят капиталовложенията след 15 - 20г.!) са по-важни от 3 000 млн. лв. доход на хазната от туризма по Южното ни Черноморие!, добавя арх.Камен Шипков.

"Г-н Гунчев казва, че в света имало 350 буя. Моля, посочете колко от тях са разположени на по 5 - 10км пред големи курортни агломерации като Бургаската - с над 500 000 легла?!
", продължава председателят на Сдружение "Чисто море". "Може би пред Кан, Ница, Монте Карло или пред Лазурният бряг??! Не, пред тотално екоунищоженият Нигерски залив например! В цивилизована Европа има 254 нефтени пристанища и само 6 монобуя. Пак ли ни правите на аборигени?", дословно пита Шипков.

Ако се прокара линия между Поморие и Черноморец, ще видите, че тя отстои точно на 18 км от Бургас, където ще е помпената станция на сушата.
Точно между тези селища ще идват всеки ден по 3-4 танкера, при хубавото лятно време, защото при лошо операциите са невъзможни и опасни, пояснява архитектът и продължава: "Преди твърдяхте, че вариантът пристанище е многократно по-скъп. Сега казвате, че са с почти еднаква стойност. Кое е вярното? Покажете разчетите!"

При разлив на петрол около монобуя, поради техническа, човешка или технологична грешка ще се излеят в морето 200 - 300 тона петрол. Няма технология за неговото почистване в открито море! При достигане на брега след няколко часа това ще е маса от 2000 - 3000 тона петрол, пясък, водорасли, умрели птици и риби - по 15кг на всеки метър бряг. Неговото почистване струва 250 000 долара за 1 барел петрол само! Кой ще плаща този кошмар?, задава още въпроси председателят на Сдружение "Чисто море".

"Говорите, че при подхождане в пристанище било по-трудно и опасно. Ами вече 40 г. гледаме как през ден - два пристигат и си заминават танкерите от Русия. Да е имало разлив в морето? В пристанището си имат боново заграждение и нефтосъбирач, които реагират веднага в тихата му акватория, ако стане разлив. Просто не искате да похарчите пари за нов европейски терминал. Явно всички сте много загрижени тази авантюра да излезе максимално евтина на петролните олигарси.

Ще съсипете ли морският туризъм по красивото ни южно крайбрежие?

Преди години японският министър на транспорта се самоуби чрез "сепуко"
заради закъснението на влака-стрела с 2 минути. Вие какво ще направите ако стане разлив???" пита председателят на Сдружение "Чисто море", арх. Камен Шипков. Frognews.bg

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.