Ангел Кунчев:След февруари ситуацията с КОВИД-19 ще се нормализира

След края на февруари ситуацията с КОВИД-19 ще се нормализира. Не можем да предотвратим епидемията. Единственото, което се стремим да направим, е да я избутаме във времето, така че да имаме готовност да реагираме, и да притъпим леко този висок връх. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в „Карай направо” по Нова телевизия.

По думите му при толкова заразни вируси пиковете се развиват бързо. Така е и при някои от особено заразите щамове на грипа, с които сме се сблъсквали. „В рамките на януари и февруари каквото се случи – ще се случи и ще започнем сравнително бързо нормализиране още в края на февруари. Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба”, каза главният държавен здравен инспектор.

Кунчев посочи, че е време по нормален еволюционен път коронавирусът да свикне с нас и да стане не толкова патогенен и да се превърне в обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много. „Когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки. За мен ключовата дума е ваксинация”, каза той. Но допусна, че е възможно Омикрон и да не е последният щам. „Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове ще го разпознават”, предположи Кунчев.

Според него прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден вероятно са малко преувеличени, тъй като според тях реалната заболеваемост е около два и половина до три и половина пъти по-висока от тази, която официално се регистрира. „Според мен и в момента заболеваемостта е достатъчно висока. Имаме активен епидемичен процес в големи градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни цифри от тези, които сега виждаме, няма да видим”, каза той. Заболеваемостта в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000, допълни той.

Омикрон ще засегне много хора, но вероятно няма да ги засегне много тежко, посочи Кунчев. „Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система”, поясни той.

Той коментира и новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията. „Нямаше да съм съгласен, ако това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата, и то не само интензивните, но и заболеваемостта. Това дава доста ясна представа. Следя и заболеваемостта по области и като виждам на базата на този многофакторен критерий – нещата почти съвпадат”, обясни Кунчев.

Експертът отново подчерта, че тази вълна няма да удари толкова лошо здравната система, колкото икономиката. „Обикновено говорим за училища, но представете си едно огромно производство, в което отсъстват до 35% – то на практика се срива. Това по-скоро е проблемът. Иначе с тези темпове ще се справим”, смята главният държавен здравен инспектор.

Към момента единствено бустерната доза дава достатъчна гаранция, че човек ще бъде предпазен в рамките на 3-4 месеца, цитира Кросс.

3 Отзиви

 1. Бих отговорил на доцента, по следния начин ..

  Вирусите са пътували в световен мащаб, над атмосферния граничен слой , в продължение на милиони години. Техните генетични кодове покриват земята от еони, създавайки биоразнообразие и позволявайки адаптация в цялата екосистема. Под адаптация имам предвид, че вирусите винаги се стремят да адаптират своите генетични кодове с цел създаване на устойчиво здраве във всички форми на живот на планетата. Смешно е да се предполага, че за да пътува от един регион на земното кълбо до друг, вирусът трябва да скочи върху самолет .

  Освен това вирусите – включително коронавирусите – не идват на вълни и след това изчезват безследно, само за да се появят по чудо по-късно на същото място или на друго. Вместо това вирусите никога не напускат, никога не изтичат. Те обитават всеки елемент в заобикалящата ни среда. Накратко, те са вездесъщи и винаги присъстващи.
  Връзката ни с определени вируси може да се промени в резултат на вредните ни действия спрямо природата. Всеки път, когато хората тровят и замърсяват въздуха, почвата и водата, те създават дисбаланс между човечеството и вирома – дисбаланс, който може да ни накара да изпаднем в неравновесие с определен вирус.

 2. Като продължение на гореизложеното….

  В продължение на повече от век водещата теория на еволюцията се основава на случайни мутации. Резултатите показват, че мутацията на HbS не се генерира на случаен принцип, а вместо това произхожда предимно от гена и в популацията, където има адаптивно значение. За разлика от други открития за произхода на мутациите, този специфичен за мутацията отговор на специфичен натиск от околната среда не може да бъде обяснен с традиционните теории, казват изследователите.

  „Предполагаме, че еволюцията се влияе от два източника на информация: външна информация, която е естествен подбор, и вътрешна информация, която се натрупва в генома през поколенията и влияе върху възникването на мутации“.
  Просто казано… Колкото повече нарушаваме, унищожаваме естествена Ни среда (природа), толкова и по-неадаптивен ще става организма ни към мутациите!

  • И, нека да продължим започнатото…
   Микробиомът (произлиза от гръцките /бих казал латински, но това е друга тема/думи micro , което означава „малък“ и biotikos , което означава „отнасящ се до живота“) е масивна екосистема, състояща се от трилиони микроорганизми. 
   Около 40 000 вида бактерии , 300 000 вида паразити , 65 000 вида протозои и между 3,5 милиона и 5 милиона вида гъби обитават заобикалящата ни среда и живеят в или върху човешкото тяло. Този сложен свят от микроорганизми непрекъснато отделя море от вируси, които служат като комуникационна мрежа за бактериите, паразитите, протозоите и гъбичките. И както ще открием скоро, тези вируси винаги са били тук, за да ни помагат, а не да ни пречат. С други думи, те са животоутвърждаващи, а не предизвикващи смърт.
   Ето един намек за сложността на микробиома, невероятното разнообразие и безкрайно малкия размер:
   Броят на гените в царството на гъбичките е най-малко 125 трилиона! За сравнение човешкият геном се състои само от 20 000 гена. Плодовата муха има 13 000 гена, бълхата – 31 000. По този начин, по отношение на генетичната сложност, човешкият геном има само малък фрагмент от генетична информация в сравнение с огромния свят от геномна информация, съдържаща се в микробиома.
   Един интригуващ аспект на микробиома е неговата симбиотична комуникационна мрежа, която позволява предаването на протеинова информация от един микроорганизъм един към друг. Например, мицелната мрежа (матрица от фини бели нишки) в гъбичките позволява на гъбите да комуникират помежду си на разстояния, които могат да се простират до няколко километра. Тези мицелни структури са способни да пренасят минерални и протеинови ресурси на повече от километър. Как? Те използват светлинна енергия и електрони, които преминават през пътищата в почвената система. По този начин микробиомът помага на растенията и други многоклетъчни форми на живот да процъфтяват. Не е преувеличено да наречем мицелната мрежа в царството на гъбите буквалния „мозък“ на планетата. Между другото, всички малки,
   Колкото и да е трудно да се разбере, поне 1,4 квадрилиона бактерии и 10 квадрилиона гъбички живеят в човешкото тяло. Само в човешкото дебело черво има 3,8 x 10 13 бактериални клетки. Всеки отделен орган в тялото, включително мозъкът, има свой собствен микробиом. Целта на бактериите и гъбичките в нашите тела е да подхранват и подхранват нашите клетки, поддържайки ни здрави и в равновесие с по-големия микробиом около нас.
   Бъдете любознателни, търсете информация, четете, размишлявайте, мечтайте… Но, нивга не се предавайте, и не се поддавайте на внушени страхове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *