Антоновден е

Антоновден е.

Днес православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. Роден е около 251 г. след Христа, в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. На 20-годишна възраст свети Антоний Велики останал сирак и наследил грижите за сестра си и голямо богатство. След като чува в храма евангелския текст, в който Христос казва на богатия младеж „едно не ти достига, за да си спасиш душата – раздай имота си, па ела след мене“, той раздава своето имущество и започва отшелнически живот. След дълги години на въздържание светецът постигнал душевен мир и се превърнал в духовен баща на десетки отшелници, които се събирали при него, за да слушат мъдрите му беседи. При него идвали болни и страдащи, с които беседвал с часове.

На 104-годишна възраст влязъл в открита полемика с привържениците на арианското учение и ги победил. Хората завинаги свързали името на светеца с християнската религия. На следващата година свети Антоний починал и бил погребан на тайно място. По-късно мощите му били тържествено пренесени във Виена.

Според българската  традиция, Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”. Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве.

Празнуват днес Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Донко, Дончо, Дочо, Донка, Тони, Тончо, Тонка, Тотка и техните производни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *