Борислав Сарафов: Страхувам се за живота си и искам охрана

“Няма да правя театър и да късам ритуално и демонстративно оставка. Тази роля отива на г-н Гешев”, каза по време на извънреден брифинг директорът на НСлС Борислав Сарафов.

„Крайно време е някой да каже, че царят е гол. Ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика – доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения, ние занимаваме обществото, като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите. Никога не съм искал да се стигне до това. Стигнахме точката на нетърпимост, че е необходим дълбок катарзис и да се отреже гнилото в прокуратурата. Иван Гешев ясно показа днес, че има намерение да влиза в политиката. Нека Висшият съдебен съвет да го освободи. Той е непригоден да бъде главен прокурор”, каза още Сарафов, цитира Кросс.

“Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да е друг притежава нотариален акт за собственост на институцията Прокуратура на Република България. Тя е институцията на гражданите, не негова лична, а служителите ѝ не са негови слуги”, коментира Сарафов.

“Г-н Гешев ползва като лична резиденция една емблематична къща в курорта Боровец. Това е така наречената „Вила на регентите”, в която са снимани сцени от филма “Тютюн”. Тя към момента е почивна база на служители от прокуратурата на Република България. Но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е приватизирал за собствено ползване. Очевидно е, предвид състоянието му, че Гешев няма подаде оставка. Затова призовавам спешно ВСС да гласува отстраняването му. Недопустимо е прокуратурата да се използва за личен PR на Гешев. Страхувам се за живота си и искам охрана от Министерството на правосъдието, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Няма да подам оставка, докато се ползвам с доверието на колегите си. Срамувам се от поведението на Гешев”, заяви Сарафов.

“Всъщност самият той днес онагледи думите си, че политиката е навлязла дълбоко в прокуратурата, като каза, че днес негов състудент, на когото е възложил работата по “Барселонагейт”, на когото е възложено разследването по казуса, коментира с него развитието на разследването. Днес пред вас потвърждавам нещо, което вие знаете – именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да дава насоки кой казус, кога и по какъв начин да бъде решен. Днес сам призна, че държи делото “Барселонагейт” на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците”, коментира Сарафов.