БСП върна третия мандат на президента, идват избори

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев.

“Г-н президент, направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент – такива, каквито ги обсъдихме с вас – приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване, приемане на Бюджет за 2023 година и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, но заявиха публични позиции, стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Порази тази причина връщам третия мандат”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От своя страна държавният глава поздрави Нинова за положените усилия за съставяне на редовно правителство.”Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях”, подчерта Радев.

„Разочарование е, че няма да има редовно правителство. От това ще загуби България и хората. Забавят се доста важни процеси – тези четирите, които ние определихме като приоритетни”, посочи Нинова.

Тя отказа да се ангажира с прогноза кога ще бъде насрочена датата за изборите. „Това е работа на президента”, подчерта тя.

По думите на лидера на БСП в рамките на този парламент много неща не са могли да бъдат свършени. „Най-важното е приемането на бюджет за 2023 година. През него можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората и да се преборим поне малко с бедността и неравенството”, посочи тя. И допълни: „Това, че не можа да се състави кабинет с третия мандат не е провал на БСП, Не мода да се състави и с първия, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-то НС. Не мисля, че има партия, която можеше да реализира този мандат, особено след скандала с Nexo”.

Кога ще бъде предсрочния вот и докога ще работи 48-ият парламент президентът ще определи след като разговаря днес след обед с ръководството на Централната избирателна комисия, “за да даде повече информация за готовността за предстоящите парламентарни избори”.

“На базата и на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-ото Народно събрание и датата за следващите парламентарни избори”, каза Румен Радев.