Бургаската опера отбелязва Световния ден на музиката със симфоничен концерт

%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0След успеха на концертния спектакъл „Приказка за двама“ във вторник, с участието на Орлин Горанов и Еделина Кънева, под съпровода на оркестъра на Бургаската опера, под палката на Цанислав Петков, с който официално бе открит Сезон 2021/ 2022 на Държавна опера – Бургас, предстои друго, не по-малко вълнуващо събитие – Симфоничен концерт с произведения от Лудвиг ван Бетховен. С концерта ще бъде отбелязан тържествено Световния ден на музиката – 1-ви октомври.   Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в над 120 страни. Всепризнат факт е, че музиката е универсален език и получава най-лесно и безпрепятствено сетивно възприятие. Посланията на музикалното изкуство носят облагородяваща, успокояваща и пречистваща сила. Доказано е, че децата възприемат с по-голяма лекота музиката, отколкото човешката реч. При най-малките слушатели е открита и пряка корелация между слушането на музика и усмивката.

Програмата на концерта бе подготвена по повод 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетховен, която световната културна общественост отбеляза през изминалата 2020 г. Но поради противоепидемичните мерки на национално ниво, концертът бе отменен. Само след дни, на 1-ви октомври, петък, бургаската публика ще има възможност за реабилитация и ще чуе пълната концертна програма.

Бетховен е представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музика а на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Творчество му носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсваната му от лични трагедии и вътрешни противоречия натура. Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между епохите на Класицизма и Романтизма. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.

В програмата на концерта, включваща произведения от големия композитор, ще прозвучат: Увертюра “Егмонт”, Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 “Ah! Perfido“, солист – сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21 от Бетховен. Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира концертния спектакъл „Приказка без край“ във вторник, т. год., също в залата на Бургаската опера. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Ваня Златева.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред х-л „България“/, както и в мрежата на Grabo и  Eventim.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.

За диригента:

Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

За солиститката:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.