Бургаските болници единни в своите искания – ще сезират ЕК по обществено здраве

По време на проведената днес пресконференция от бургаски болници напомниха, преди повече от половин година, те сигнализираха, че се подготвя нова методика за финансиране от НЗОК, която ще доведе до катаклизми и неуредици в болниците. Преди 1 седмица тази методика стана факт. Според нея пациентът не избира къде да се лекува, а се раздава на квотен принцип между болниците. От лечебните заведения подозират, че се цели те да работят с половин капацитет, да се съкрати персонала и лекарите да се махнат. Това е наложило спешно да се обединят здравните заведения в града и още с излизането на методиката се е стартирало  регистрирането на  „Сдружение на бургаските болници”, където всички държавни, общински и частни болници се обединяват.  Вчера от сдружението са изпратили  писмо, като възразяват срещу начина на финансиране на бургаските болници и налагането на лимит върху дейността им. „ Тук стоят подписите на всички болници и печата на сдружението. Ние имаме голямото желание да не се стига до крайни мерки. Надяваме се НЗОК да преразгледа методиката си, за да можем да работим спокойно и нормално през 2013г.” – цитира съдържанието на писмото Председателят на Управителния съвет на СББ г-н Абумелих.  Той каза още, че през последните дни всички са свидетели на изявленията пред медиите на д-р Цеков, в които той твърди, че това не са лимити, а прогнозни стойности,” болниците да работят – пари има”. Г-н Абумелих заяви още, че това категорично не е така и думите на директора на Здравната каса са лъжа. „Всички ние подписахме едно и също споразумение. В член 4, точка 4 пише:  „Сумата по предоставените през 2013г. фактури за извършена дейност не надвишава размера на Годишният прогнозен план за стойност на разходите” . Според думите на Председателя на Сдружението те са „заковани” за тези лимити. Той посочва още,  че с изкарването на тази методика д-р П. Цеков е измамил ръководните органи в страната. Успял е да постави пред Министерски съвет фалшиви, неверни цели, които методиката на практика не изпълнява.

Друг важен въпрос и проблем за всяка болница е невъзможността за отговаряне на медицинските стандарти. Всяко отделение отговаря на дадени критерии за определяне нивото на  компетентност. За акредитацията е нужно да притежават конкретна техника, персонал, база и други условия, част от които са брой преминали пациенти.  Семир Абумелих даде пример как в  МБАЛ Дева Мария  кардиологичното отделение е трето, най високо ниво на компетентност и  едно от условията е да имаме мин. на година 1026 пациента. НЗОК налага лимит от  849, което е под нужния лимит и отделението ще загуби акредитацията си – съответно ще свали нивото. В същото положение са и хирургичното и урологично отделение в болницата.

От Сдружението на бургаските болници искат да се върне старата методика от 2012г. за финансиране , тъй като тя е била работеща и нямат обяснение защо се сменя с нова такава. При предходната методика се е постигнал баланс между изпълнителите в лицето на болниците, потребителите в лицето на пациента и Държавата – финансовия ресурс. Бургаските болници се обединяват и ясно заявяват, че при неизпълнение на исканията им ще предприемат следните действия:

– Първо от сдружението на бургаските болници ще изпратят методиката на НЗОК до Европейската комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните за мнение и становище дали последната отговаря на целите, които сама си поставя.

– Второто действие от страна на СББ ще е подкрепа в исканията на  БЛС и другите болници за оставката на директора на НЗОК – д-р Пламен Цеков.

– Ще настояват да се премахне монопола на Здравна каса, която е единствена в страната и няма конкуренция. Съответно пациентите нямат избор, къде да си внесат здравните осигуровки.

На пресконференцията присъства и д-р Бойко Миразчийски – зам. управител на МБАЛ Бургас, който заяви, че държавна болница е в същото състояние, като и другите болници в страната. Той заяви, че ще продължи да работи, независимо дали този лимит ще остане или ще отпадне. Няма да връщат пациенти, без значение дали трупат негативи или са на загуба. Но той смята, че това не решава проблема. По така създадената методика, тя няма да е действаща през годината. Потвърди думите на Абумелих, че така Здравната каса залага „капани”  пред болниците и това ще рефлектира и върху медицинските стандарти, които са наложили лечебните заведения.

От Сдружението апелират Управителния съвет, който утре ще съвещава,  да отменят тази методика, която е единствено във вреда на болниците.