България е възможно да премахне зеления сертификат при поне 70% ваксинирани

България е възможно да премахне зеления сертификат при поне 70% ваксинирани. Това обяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на НС. В момента ваксинираното население у нас е около 35%.

По време на мандата на правителството си премиерът Кирил Петков няма да въведе задължителна ваксинация за българите. Това заяви той в парламента като отговор на въпрос от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов кога ще бъде отменен зеленият сертификат.Той обаче подчерта, че именно ваксинацията е начинът, по който да се справим с пандемията.

„Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла. Много съм доволен, че с този стимул за пенсионерите и с добрата информативна кампания на МЗ успяхме да ваксинираме 92 000 души през последните три дни. Това са безпрецедентно високи нива”, каза още Петков.

Министър-председателят заяви, че се надява кампанията да бъде продължена и към личните лекари.

„Хората трябва да бъдат добре информирани и да знаят, че ако имат други заболявания, като диабет, те трябва да са приоритетно ваксинирани, а не обратното. Връзката между други заболявания и ваксинация трябва да бъде ясно изчистена и личните лекари да могат да дават най-добрите съвети на своите пациенти“, добави той.  Петков бе категоричен, че няма да въведе задължителна ваксинация.

1 коментар

  1. Държави с такъв процент инжектирани имат повече заразени от преди да се въведе това безумие!
    Не разбрахте ли, че е България “насила, хубост не става”!
    Г-н Премиер, с какво този сертификат предпазва някого от нещо? Моля, научни факти и доказателства, а не политически интерпретации в свободен текст
    Как по-точно ще информирате обществото да повярва на една лъжа?