ВСУ “Черноризец Храбър” започва проект „Рицари в киберпространството“ с водещи експерти по киберсигурност

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще обучи 180 студенти и преподаватели, психолози и учители от учебни заведения в община Варна, които работят пряко с деца и младежи в онлайн среда. Това ще стане по проекта „Рицари в киберпространството“, който се реализира в началото на новата учебна година с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Събитието ще бъде открито на 12 септември 2023 г., от 10:00 ч. в залата на Младежкия дом във Варна. Лекции и демонстрации ще имат водещите български експерти по киберсигурност Симеон Нгуен и Явор Колев.

Симеон Нгуен ще демонстрира на място някои от възможностите на най-новите хакерски устройства, както и най-често срещаните киберзаплахи. Той е завършил системно програмиране, има и бакалавърска степен по психология. В ИТ-сферата работи повече от 10 години и притежава различни сертификати за етично хакерство.

Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността. Има 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност.

Целта на проекта е да създаде образователна общност – с необходимите знания за разпознаване на киберрисковете, която разполага със средства за отговорно и ангажирано действие при киберинциденти. Проектът цели също да обучи и помогне учениците да се защитават в онлайн средата. Знанието за механизмите на киберзащита, придобито от всички участници в образователния процес, ще допринесе за по-ефективна защита на младите поколения, които се обучават в училищата.

Екипът на проекта „Рицари в киберпространството“ смята, че наред с дигитализацията в образованието, е необходимо да се обърне сериозно внимание и на сигурността на ИТ-системите. Събитията през последните години доказаха нарастването на кибератаките, които се увеличиха с близо 300% спрямо предишните години. Инцидентите, свързани с киберсигурността, могат да засегнат функционирането на училищата, сигурността на техните данни и репутацията им. Киберсигурността е от критично значение за успеха и психичното здраве на младите хора от поколението Алфа, което расте в ерата на цифровите технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *