В Кипър е открит нов вариант на коронавируса

В Кипър е открит нов вид на ковид. Той е наименуван Делтакрон, защото е композиция от съществуващите Делта и Омикрон. Според здравното министерство  няма място за безпокойствие, предава БНР.

Новият вид е разпознат в Лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на Университета на Кипър, заяви нейният началник проф. доктор Леонтиос Кострикис. До края на декември в нея са осъществени задълбочени генетични разбори на 1377 проби, в 25 от които е открит новият вид.

Той се базира на генетичния декор на разновидността Делта, като съдържа и генетични разновидности на Омикрон, по тази причина е наименуван от учените Делтакрон (Deltacron). ” По-често се среща при приети в болница с ковид пациенти “, уточни проф. Кострикис.

Резултатите са част от епидемиологично изследване за разкриване на разновидности на ковид в Кипър, провеждано от Министерството на здравеопазването в съдействие с Университета на Кипър и биотехнологична компания. ” Новият вид не е мотив за терзание, защото е композиция от две разновидности, които към този момент съществуват в страната “, акцентира здравният министър Михалис Хаджипанделас.