Започна Светлата седмица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, посветена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името светли.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – Св. преподобни Симеон от Персида и Св. преподобни Акакий, епископ Мелитински, в Светли вторник и сряда – Света Богородица, Св. архидякон Стефан и Св. Андрей, в Светли четвъртък – Св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – Св. ап. Петър, а в Светла събота – Св. Йоан Кръстител.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни сряда и петък. Светлата седмица е време на радост за християните.

Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

3 Отзиви

  1. Sofia Янакиева

    НА БЪЛГАРИЯ И ПИСНА ОТ НОМЕРАТА НА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН,КОЯТО ДА НИ НАЛАГА НИЕ А /НЕ АФРИКАНСКИТЕ СТРАНИ/ ДА ПОЛУЧАВАТ ПШЕНИЦАТА ,НА НАШИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИМ ДОЙДЕ ДО ГУША ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ЕС,ОТ КОЙТО ПОГЛЕДНАТО РЕАЛНО НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ А САМО ИЗПЪЛНЯВАМЕ ЧУЖДИ ЗАПОВЕДИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!

    • в държавата на ганьовците е така.Все са със силните на деня ама все се разпадат. Византия Римската имеприя Турската империя Третия райх Съветския Съюз сега и Европейският съюз ще се разпадне. А Ганьовците все мрънкат щото все искат да са под чехъл.

    • Питай производителите защо държат зърното в складовете, на место да реализират продукцията си, било то на вътрешния, или външен пазар! Никой не те задължава с нищо!
      Вземи малко информация от Министерството преди да блещиш глупости, при това не по темата!