Засилен интерес към чартърните туристически програми за празниците

leti6teЗасилен интерес към чартърните програми за Коледа и Нова година, отчитат туроператори. Туристите обаче са чувствителни към всички ограничителни мерки и много от записванията са в последния момент, съобщава БНР.

Записванията за коледните и новогодишните празници са най-силни за чартърните програми за Дубай, Египет и Турция. Голям е интересът и към Малдивите. Предлага се пътуване и до Рованиеми – Финландия, градът на дядо Коледа. По традиция има голям интерес към близките дестинации.

Туроператорите очакват в седмицата преди Коледа да има доста резервации за пътувания, защото хората изчакват да видят ще има ли ограничения в избраната от тях дестинация. Изискването за отрицателен PCRтест за влизане в България от страни в „червената зона” за неваксинираните туристи се отразява негативно на записванията, а туроператорските фирми се притесняват от отмяна на резервации.

Според Павлина Илиева от Обединение Бъдеще за туризъм хората започнаха да се обаждат, да се притесняват как точно ще се случи. Фирмите ще осигурят ли възможност за PCR и естествено, че да, въпреки всичко, това внесе смут, цитира Кросс.

Сега туроператорите работят с около 20% от обемите си спрямо 2019 година преди пандемията и целта е по-скоро да запазят позицията си на пазара. За момента цените на пакетите не са се променили съществено, от следващата година обаче се очаква поскъпване, прогнозират от бранша