Ивелина Василева: Зад решението за създаването на парк „Българско Черноморие” се крие единствено фалшива загриженост

„Решението, взето от парламентарната Комисия по околна среда и води с вносител Сергей Станишев и народни представители за създаване на национален парк „Българско Черноморие“, е лицемерно и крие множество рискове за общините и държавата. С него управляващите от БСП целят единствено да се харесат на неправителствените организации и да получат подкрепата им, изграждайки един фалшив образ на загрижени за опазването на околната среда и защитените територии. За пореден път обаче те демонстрират единствено неразбиране кои всъщност са зоните, които подлежат на защита. За нас това решение, както и внесения мораториум за временно спиране на строителството, е доста неясно и абсолютно необосновано”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на пресконференция в морския град днес.

Тя поясни, че в конкретното решение е предложено да се вземат мерки за опазването на зони, които са крайбрежни ивици. По смисъла на българското законодателство обаче крайбрежната ивица е само една и тя се състои от отделни плажове. Териториите, които са притеснение за НПО и истинските природозащитници не са плажовете, а са териториите покрай някои от тях. „В решението, което се предлага от БСП, се визират единствено плажовете, които са  държавните имоти и така или иначе върху тях не се извършва строителство”, каза Василева. Тя даде пример за скандалния казус „Камчийски пясъци” – територии от повече от 380 хектара навътре в територията на България, която е била продадена по времето на Тройната коалиция. Ако не се предприемат истински действия за опазване, собствениците могат да се разпореждат както искат с тези земи, тъй като те по никакъв начин не попадат в решението за създаване на национален парк „Българско Черноморие“. Стартирайки тази процедура, се предвижда едногодишен период за обследвания на държавните имоти. След нея следва да се извършат допълнителни формални процедури. Целият процес ще отнеме 2 години, по време на която фалшивите природозащитници ще пречат на реално опазване на тези територии, сред които местностите край плажовете Камчийски пясъци, Корал, Силистар, Ропотамо. Те са защитени зони по Натура 2000 и имат вече съществуваш режим на опазване. Зоните, които се предлагат в решението на БСП, са разхвърляни по Черноморското крайбрежие, а това противоречи по смисъла на Закона на определението за природен парк”, заяви Ивелина Василева.

Бургаският депутат предупреди, че създаването на този природен парк ще се отрази и негативно на Общите устройствени планове на общините, които са в някакъв етап. Всички те ще трябва да се стопират и да се преработят.

„Създаването на този парк изисква и допълнителна администрация с нови работни места.Ще са необходими поне 50 новоназначени държавни служители. Това обаче пак влиза в противоречие с популистките изказвания на вицепремиера Златанова,

 

която обяснява пред медиите как администрацията трябва да бъде оптимизирана. От БСП всъщност не желаят да се изяснят въпросите с разпродадените от тях земи в периода на Тройната коалиция, както и да се засегнат частните имоти, предмет на заменки. За периода 2003-2009 г. само на територията на област Бургас, в зона А и Б море тези заменки обхващат 1002 дка при средна цена 10,59 лв. кв.м. За област Варна данните са за 6786 дка при средна цена 8, 09 лв. Правителството трябва да се захване за работа и да обяви всички заповеди за защитените зони, а не да имитира, че работи в полза на опазването на околната среда.

„Предложеният мораториум от депутата от БСП Димчо Михалевски за събарянето на незаконни постройки отново претърпя фалстарт, след като за втори път бе отложен за разглеждане в парламента. Това е още едно доказателство, че се прави компромис за незаконните постройки, които се намират в гетата. Притеснително е, че под един знаменател се поставиха рибарските селища и всички незаконни постройки на територията на страната. По този начин се задълбочава още повече проблемът със строителството в тези селища, ситуацията не е идентична за тях и ромските гета. По тази тема популизмът на БСП се доказва за пореден път. Не е правилно да се върви в посока на узаконяване на нещо, което е извън закона”, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.