Изложба на гоблени в Меден рудник

izlojba_gobleni2

По инициатива на читалище „Св.св. Кирил и Методий 1985” – Бургас, от 2003 година всяка пролет се организира изложба на гоблени „Цветно вълшебство”. Това е единствената за гр. Бургас ежегодна подобна проява и всеки запленен от гобленарското изкуство я очаква с нетърпение. През годините тя се превърна в територия на единомишленици, на хора с еднакви интереси, дори и терен, на който всяка една гобленарка се съизмерва в своите умения и вкус с останалите.

Откриването на тазгодишното издание бе на 28.03.2013 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в салона на читалището.

Участие взеха 16 майсторки на бродерията с 44 гоблена от всички жанрове.
Бродериите трябваше да отговарят на предварително обявени критерии, които са: прецизна изработка, оригинален сюжет, най-добро съчетание на гоблен и рамка. Тази година се наблюдава равностойност на гоблените на всички участници и журито в затруднението си да определи фаворити, предостави решението на публиката.
Безапелационно спечели „Залез” на Денка Джендерова, която заедно с класираните след нея Веса Панайотова, специално дошла за участие от гр. Средец и Диана Иванова получиха красиви и стойностни подаръци от г-жа Милена Нецова – издател на сп. „Галерия бродерия” и собственик на фирмата за гоблени „Милена стил” – Пловдив.
Диана Хамбарлиева и Пепа Атанасова получиха гоблен-комплекти от г-жа Лиляна Димитрова от магазин „Дъга”. Всички гобленарки, участници в тазгодишното издание също получиха подаръци от „Милена стил”. В следващия брой на списание „Галерия бродерия”, изложбата ще бъде отразена с фотоси и текст.
Може да се насладите на изящните гоблени от 8 до 12 април, от 9:00 ч. до 18:00 ч. в читалище „Св.св. Кирил и Методий 1985”, к-с „Меден рудник”.

izlojba_gobleni