Изложба „Mare…Terra“ в ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие

Проектът „МОРЕ … ЗЕМЯ  //  MARE … TERRA“, представен в ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие, обединява вдъхновението и труда на осем художници, отдавна доказали своя професионализъм и високи художествени постижения в редица изложби и конкурси. Имената им са сред най-значимите представители на съвременното изкуство – доц. Емил Бачийски, Иван Велчев – Йово, Иво Бистрички, проф. Красимир Русев, Любен Генов, Милчо Талев, Симеон Шивачев и проф. Станислав Памукчиев. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Поморие и ще остане в галерията до 30.08.2022 г.

Десетки жители и гости на града, ценители на изкуството, присъстваха на откриването. Събитието бе уважено и от Антон Лалев директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ към Община Поморие, а също от именити интелектуалци и творци от региона като Георги Динев и художника-меценат Руси Куртлаков.

Това е една изложба, която стои цялостно и стабилно, въпреки че авторите са толкова различни. Смятам, че творбите си взаимодействат и има връзка между тях. Точно разликата между всеки един от авторите, прави експозицията толкова богата и различна. По думите на изкуствоведи тази изложба е на ниво над средното за Европа. Тук има формализъм, чиста естетика, конструктивизъм, масивна живопис. Именно тези различни похвати сплотяват изложбата и я правят толкова въздействаща. Това каза Милчо Талев, който е и директор на ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие, съобщават от пресцентъра на Община Поморие