КТ „Подкрепа” информира студенти как да познаят коректните работодатели

Синдикален регионален съюз към КТ „Подкрепа”  запозна  студенти от Бургас как да разпознаят коректния работодател. За целта на младите хора  бе  показано   как да проучат фирмата, в която  им предстои да работят, кои са основните елементи на трудовия договор, а също  как компетентно  да подготвят автобиография – CV. Това се случи  на форума „Национални дни на кариерата 2013 – Добра Кариера, Добър Живот“, който стартира днес  в сградата на Бургаски свободен университет. Той се провежда за пети път, а участие тази година взимат 19 фирми, които предлагат работа. Събитието продължава до 14:00 часа днес и е безплатно за участниците.

 

Форумът  бе открит  от  ректора  на БСУ проф. д-р Васил Янков,  зам.-кмета  по образование Йорданка Ананиева, зам.-областния  управител Севдалина Турманова, зам.-председателя  на КТ „Подкрепа” в Бургас Дянко Димов, управителят на „JobTiger”  Светлозар Петров и представител на фирмата спонсор на събитието.

 

За трета поредна година във форума  за студентски стаж и кариера съорганизатор е Синдикален регионален съюз към КТ „Подкрепа” – Бургас. Той обединява професионалните организации, членуващи в КТ „Подкрепа”  от всички браншове в бургаски окръг.

 

„Целта ни е  да направим по-близък  контакта между бизнеса и хората, които тепърва им предстои да излязат на трудовия пазар – студенти и  учащи. В момента ситуацията в държавата е следната  – бизнесът се оплаква, че няма кадри, а същевременно безработицата сред младежите достига  40%. Идеята на всичко това е да направим реален контакт между  тях”, каза Дянко Димов, зам. – председател на СРС  към КТ „Подкрепа” – Бургас. На форума Дянко Димов представя дейността на Информационни бюра “Достоен труд” към КТ “Подкрепа”, които  са част от Националната кампания “Подкрепа за Достоен труд”. Освен това на младежите бе обяснено  как да подготвят Europass документи –  пет документа, които помагат на европейските граждани техните умения и квалификации да бъдат ясно и лесно разбираеми в Европа.

Събитието събра стотици студенти във фоайето на БСУ. Желаещите да се включат в него все още имат време да го направят, преди форумът да бъде закрит в 14:00 часа.

„ По-голямата част от фирмите тук предлагат работа в Бургас. Като представител на общинската администрация на най-добрия град за живеене в България ние също имаме интерес най-добрите студенти успешно да се реализират и да остават тук. Така Бургас ще става още по- млад и  по-бързо развиващ се”, каза при откриването зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.  Тя поздрави БСУ, че за пореден път дава шанс на младите хора да се срещнат с потенциални работодатели.