Международната организация “Син флаг” потвърди: Морето е кристално чисто

“Морската вода е кристално чиста и няма никакви поводи дори и за най-малка тревога. Това се отнася за цялото българско Черноморие. Двайсет и една плажни ивици и едно яхтено пристанище получиха приза “Син флаг” тази година и ние следим стриктно тези плажове, включително и за чистотата на водата”, обяви Станимир Георгиев, председател на движението за България.

Сертифицираните по Международната програма плажове са подложени на сериозен мониторинг през целия туристически сезон, обясни Георгиев. На всеки две семици независима сертифицирана лаборатория взема проби от морската вода с официални протоколи и ги изследва, а след това предоставя данните от изследванията на “Синия флаг”, откъдето гарантират, че показателите на морската вода са отлични.

“Дори и визуално водата изглежда по-чиста от всякога, а резултатите го потвърждават. Ние сме независима организация, лабораторията, която прави изследванията е независима и с утвърдено име. Всякакви други твърдения, различни от фактите считам за зловредно разпространяване на невярна информация. Стоя зад думите си и го казвам като представител на независима международна организация, която е всепризната”, заяви Станимир Георгиев.

Мениджърът на Южния плаж в Слънчев бряг, Кирил Спасов потвърди, че всички показатели на морската вода отговарят на изискванията не само на “Синия флаг”, но и на българските и европейски стандарти. Спасов се позова на протоколите от последните резултати на Южния плаж в Слънчев бряг за месец юни, които безспорно доказват това. Според тях, изследванията от пробите на морската вода, извършени от независимата лаборатория на “Лемна Екоинвест – България” АД показват 59 единици чревни ентерококи от 100 допустими и 46 единици ешерихия коли от 250 допустими.”Експертите, които са направили изследванията изрично са отбелязали в официалното си заключение, че качеството на морската вода в Слънчев бряг отговаря на изискванията на българските и европейски стандарти. Не мога да се сетя за друга по-солидна и по-сериозна гаранция”, заяви Спасов.

Преди ден за „Денят започва“ по БНТ кметът на Поморие Иван Алексиев също жовори по темата за чистотата на морската вода: „Всеки ден се взимат проби от морето. Водата е кристално чиста. Мога да ви уверя, че най-хубавата риба е черноморската…”