Министър Ангелкова инициира среща с туристическия бизнес в Поморие (видео)

 

Представителите на туристическия бизнес аплодираха кметът Алексиев и хотелиерът Тръпков в спор с министър Ангелкова

Над 249 000 туристи са отседнали в местата за настаняване в страната от 1 юни до 1 юли, а в община Поморие туристите са над 4740, от тях чуждестранните са 340. Това заяви в Поморие министър Николина Ангелкова, която по нейна инициатива се срещна с представители на туристическия бранш. Всички места за настаняване и ресторанти, които спазват стриктно противоепидемичните мерки за безопасност, ще получават безплатен специален печат,  от Министерството на туризма.

202007101033261„Това е инициатива, която е свързана с предоставянето на специален печат, който Министерството на туризма ще дава на местата за хранене и настаняване, които спазват указанията за безопасност. По този начин мястото ще бъде обявено като сигурно и ще указва, че безопасността в него е гарантирана. Така ще можем да подпомогнем взаимните си усилия в тази насока“, заяви Ангелкова

На срещата присъстваха регионалният директор на КЗП Николай Стайков, директорката на БАБХ Любимка Вълкова и представител на РЗИ-Бургас.

 

След встъпителното изказване на министър Ангелкова представителите на туристическия бизнес близо час и половина изразяваха своите въпроси и препоръки. На моменти дискусията се превърна в разпален спор.

202007101033262Тодор Георгиев от Националната асоциация Българско Черноморие попита кога половината улица „Крайбрежна” ще бъде върната на поморийци. Той попита и заяви още, че от асоциацията ще започнат масово писане на протестни писма до ЕК и всички възможни инстанции за осуетяване на намеренията на управляващите да забранят тотално строежите на 100 м от самото море с нов, драстичен закон. Георгиев заяви, че поморийци имат строителни разрешения и тази забрана е пълно безумие, защото, ако влезе в сила, това значи да се допуска само поставяне на сламени къщички наоколо.

202007101033263Председателят на местното сдружение „Хотели и ресторанти” Георги Тръпков сподели, че без да разбира от медицина и математика начинът на поднасяне на информацията в чужбина е коренно различен, относно реалното отчитане на броя на болните с коронавирус,  както и подчерта, че компенсирането на бизнеса по системата 60/40 не действа за туризма.

„Г-жо Ангелкова, Вие много често обичате да казвате, че обстановката е динамична. Да, динамична е, но не може решенията да се сменят на два дена. Също така трябва да се търси баланс, но той е за наша сметка…( вижте във видеото изявлението на Георги Тръпков)

202007101033265Туроператорът Сергей Кръстев предложи да се направи промяна в Закона за туризма като се въведат понятията – входящ,  изходящ и смесен туроператор. „Става въпрос за тези безумни застраховки. Когато един туроператор изпълнява функциите само като входящ, той посреща туристи, които вече са застраховани от партньора му – втория туроператор. Логика има в това. Изпращащия трябва да плати, за да гарантира, че ще си върне туриста обратно в България, както и смесения”.

202007101033264Кметът на Поморие Иван Алексиев също влезе в директен сблъсък с министър Ангелкова, относно улица „Крайбрежна” с прекрасния плаж, заведения и магазини. За да докаже, че това е улица той накара един от присъстващите да покаже адресната му регистрация на личната му карта.

 

Туроператорът Емилия Бонева сподели, че има един негативизъм в социалните мрежи, относно големите комплекси.

202007101144092„Мутри били, бетонни били. Сигурно и Вие ги четете тези нещя, виждате сега, че единствено българите, които имат средно ниво, които могат да си позволят почивка, това са градчетата Поморие, Несебър, Балчик и всичките тези градчета, които навсякъде облика им е променен. Необходимо е да възбудят интереса на българския турист към тези курортни малки градчета, където тук, знайте има частни квартири, апартаменти, семейни хотели и други. Насочете рекламата към тези хора в страната”

Вижте пълен, необработен видеозапис от срещата!

202007101144093