Община Поморие с награда за борбата с езика на омразата и антисемитизма

Община Поморие получи награда за значими усилия в борбата с езика на омразата и антисемитизма. Отличието е учредено от Организацията на евреите в България „Шалом“, офиса на Американския еврейски комитет в София и Федерацията на ционистите в България. Поводът е 84-та годишнина от „Кристалната нощ“ или „Нощта на счупените стъкла“, която поставя началото на Холокоста в Европа, при който милиони евреи са превърнати в мишена на нови нарушения на човешките права, преследване и геноцид, организиран от нацистите на 9-и и 10 ноември 1938 г.

Кметът Иван Алексиев е първият носител на наградата „Ор Шел Шалом“, в превод от иврит: „Светлина на мира“, заради мерките срещу продажбата на сувенири с нацистки символи, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

„Огромно благодаря за този приз, който връчвате на община Поморие, защото е много важно особено в днешния свят, в който живеем, да можем наистина не само на думи, но и в действие да покажем, че се противопоставяме на езика на омразата, на агресията и всичко, което е против човешките права и свободи. Защото „Кристалната нощ“ е най-мрачната страница  от човешката история и ние трябва да я помним. Ние, като кметове, избрани от хората да работим за тяхното благоденствие, за развитието на нашите градове и нашата страна, сме длъжни да се противопоставяме на всякаква форма на омраза, насилие и агресия. Този приз е признание за работата на ръководството и общинска администрация на Поморие. Затова отговорността е толкова голяма, защото трябва да продължаваме да даваме този пример“ каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

„През тази нощ стотици синагоги са опожарени, еврейски домове, магазини, стотици евреи са физически наранени, убити, над 30 хил. евреи са отведени в концентрационни лагери. С днешното събитие даваме началото на 80 годишнината от драматичните събития, които се случват в България през 1943 г. Благодарение на достойните българи и българската православна църква 48 хил. евреи, част от българската държава, са спасени от сигурна смърт в концентрационните лагери“, каза председателят на Организация „Шалом“ д-р Александър Оскар и припомни, че когато общност, лидери и медии работят заедно срещу езика на омразата, събития като Кристалната нощ не биха могли да се повторят.

На официалната церемония в Националния пресклуб на БТА присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, посланиците на САЩ, Израел, Турция, Испания, Италия, Австрия, Румъния, Гърция, Франция, Германия, Кипър, Албания, Чехия, Ирландия, Полша, Украйна и Малтийски орден