Окръжен съд – Бургас задържа под стража обвиняем за убийство

syd-bsОкръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Светозар С., привлечен като обвиняем за убийство (престъпление по чл. 115 от НК).

На Светозар С. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 03.10.2021 г., в градинка срещу входа на УМБАЛ -Бургас, чрез нанасяне на удари с глава, крака и дървена пръчка в областта на главата, умишлено умъртвил мъж с неустановена самоличност, на видима възраст около 50 год. Престъплението, в което се обвинява Светозар С. е тежко умишлено престъпление по смисъла закона, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от десет до двадесет години.

Според Окръжен съд – Бургас най – общия първоначален преглед на доказателствения материал, позволява да се направи едно разумно предположение за възможността обвиняемият да е автор на вменяваното му деяние. Налице е реалната опасност Светозар С. да се укрие от воденото наказателно преследване или да извърши престъпление, ако не бъде задържан, счете съдебната инстанция. Съществуването на реална опасност да извърши престъпление съдът изведе от начина на осъществяване на деянието и преди всичко от проявената упоритост при умъртвяването на пострадалия, обективирана в множеството нанесени удари. Обвиняемият има регистриран постоянен адрес – общинско жилище, в което твърди, че живее самостоятелно, но разпитаните свидетели го познават от пребиваването му в градинката пред УМБАЛ – Бургас, където е пренощувал и след инкриминираното деяние. Няма постоянна месторабота и регулярни доходи или друга някаква трайна връзка, която да гарантира участието му в наказателното производство, поради което Бургаският окръжен съд намери, че в случая реално присъства и опасността обвиняемият да се укрие.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.