Оставиха в ареста сирийски гражданин, трафикирал мигранти  и  причинил катастрофа със загинал

Апелативен съд – Бургас потвърди първоначалния арест на сирийски гражданин, трафикирал незаконно мигранти  и  причинил катастрофа със загинал.

Състав на Бургаския апелативен съд не уважи жалбата на сирийския гражданин Канан Талал срещу наложената му мярка за неотклонение “задържане под стража“ от окръжния съд в гр. Сливен.  Той е обвинен за това, че е подпомогнал десет чужди граждани – сирийци, пакистанци и други шест с неустановена самоличност, да преминат и да пребивават незаконно в страната ни, с цел собствена облага, както и за ПТП с причинена по непредпазливост смърт на мигрант от Сирия, като след произшествието е напуснал местопрестъплението. Катастрофата е от 1 май 2022 г. в землището на с. Омарчево, община Нова Загора. Обвиняемият е бил зад волана на лек автомобил „Опел Астра“.

За първото престъпление в закона е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 лв. до 20000 лв., а за катастрофата, завършила със смъртен случай, ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Според апелативните съдии, правилна е преценката на първоинстанционния съд, че са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно – за престъпленията, в извършването на които е обвинено лицето, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Разследването е в начален стадий, но по делото са събрани достатъчно писмени и гласни доказателства, въз основа на които може да се направи обосновано предположение за съпричастност на сирийския гражданин към деянията, за които е привлечен към наказателна отговорност.

Обвиняемият е заявил, че не е управлявал лекия автомобил, с който е станала катастрофата, но свидетелски показания опровергават тезата му. В днешното съдебно заседание бяха представени преписи от протоколи за разпит на трима свидетели, данните от които са в подкрепа на обвинителната теза за авторството на деянията.

Обвиняемият Талал е чужд гражданин, който пребивава в страната със статут кандидат бежанец, настанен е в Център за бежанци в гр. Харманли, но от материалите по делото е видно, че същият е напуснал този център и е бил в неизвестност до установяването и задържането му. От доказателствата по делото може да се направи предположение, че е избягал след произшествието. Това е наложило обявяването му за общодържавно издирване. Според въззивния състав изводът за съществуването на реална опасност обвиняемото лице да се укрие или да извърши престъпление е обоснован.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.