Откриха собственика на загубена парична сума преди два месеца в Бургас

Съдбата се усмихва изненадващо, винаги когато най-малко очакваш!” е максимата, която от днес ще бъде водеща в живота на 45- годишен мъж, загубил преди близо два месеца голяма парична сума в центъра на Бургас. Щастливецът, чиито пари бяха върнати до стотинка от благороден бургазлия, изцяло провери истинността на това жизнено правило и то в неочакван момент.

Историята започва прозаично – с изповядване на сделка пред бургаски нотариус. Мъжът, обичайно прецизен и точен при срещите си, е изправен пред ежедневното предизвикателство за бургазлии – паркирането в централна градска част. Леко напрегнат, опитвайки се да стопи минутите закъснение, поставя в джоба си сумата от 3 500 лв. и прибягвайки до офиса на нотариуса, търпеливо изчаква реда си за изповядване на сделката. Не всеки път обаче нещата са перфектни, защото клиентът преди него закъснява във времето и след почти 25- минутно отлагане, идва време и за изповядване на покупко-продажбата. Моментът на истината настъпва повече от неочаквано – 45- годишният мъж установява липсата на паричната сума, съобщава за обстоятелството на нотариуса и напуска офиса му с идеята да се върне по пътя до паркирания си автомобил.

Логично парите липсват.. А, и кой би оставил голямата парична сума да лежи на пътя? Изправен пред неоспоримия факт на загубата мъжът се примирява, все пак изповядва сделката и се прибира у дома без надежда и желание дори да информира полицията за изгубените пари. Оптимист по душа и с убеждението „че щом така е трябвало да стане, нищо не може да се промени”, усмихнатия 45 -годишен мъж не унива, а продължава битието си, подкрепен от семейство и близки приятели, но които все пак разказва историята, за да си вземат поука.

Междувременно в Първо Районно управление – Бургас се случва нещо странно – бургазлия предава сумата от 3 500 лв., като в детайли обяснява къде, кога и по какъв начин я е намерил. Подписва изготвените приемо-предавателни документи, но отказва да влезе в „светлините на прожекторите”, ако собственикът на парите се намери, воден от благородството и скромността си. Минават напрегнати дни за полицейските служители – провеждат се множество издирвателни действия, преглеждат се видеозаписи, разпитват се свидетели.. Мистерията обаче остава неразкрита – до самоличността на притежателя на парите не се стига.

Последният и ключов ход, близо месец след връщането на парите, е съдействието на медиите, които да оповестят факта за намерената парична сума и издирването на нейния притежател. Публикациите са факт, вълнението сред журналистите е осезаемо. Самоличността на собственикът на парите обаче все още е неясна. До момента, в който по случайност, на журналистическите материали не попадат приятелите му. Препращат му полицейския призив и мъжът, без да таи особено големи надежди, решава да се яви в Първо Районно управление – Бургас и да оповести загубата на сумата от 3 500 лв., точно упоменавайки купюрите на банкнотите, денят, часът и мястото където ги е изгубил. Без съмнение това е собственикът – положителна развръзка за поредния заплетен случай.

Близо два месеца след загубване на парите притежателят им отново е в полицията – този път за да си ги вземе физически. Леко разочарован е от факта, че бургазлията, който ги намерил не е дошъл лично да се запознаят и да получи благодарностите му. Желанието му е повече от нормално – да му дари сумата от 1 000 лв. Научавайки повече за своя „ангел хранител” 45 -годишният собственик на парите решава да се презастрахова и вписва втора своя воля в случай, че благородният бургазлия откаже да получи сумата от 1 000 лв., а именно с парите да се финансира паметна плоча на фасадата на Първо Районно управление – Бургас в почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицейски служители Атанас Градев и Йордан Илиев.

Така и става – воден от природната си скромност, голямо сърце и благородна душа, бургазлията научавайки за волята на притежателя на парите, отказва дарените му 1 000 лв. в полза на паметната плоча на служителите на реда. С усмивка се разделя с ръководството на Първо Районно управление – Бургас, връчило му благодарствен адрес от Директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, като си пожела добрите дела през 2023 година да продължат да се множат, а полицейските служители да имат по-малко работа.

1 коментар

  1. СОФИЯ ЯНАКИЕВА

    ИМА МНОГО ДОБРИ И ЧЕСТНИ ХОРА,РАДВАМ СЕ ЧЕ СУМАТА Е ПОСЛУЖИЛА ЗА ПАМЕТНАТА ПЛОЧА НА КОЛЕГИ ОТ МВР ГР.БУРГАС И СЪМ ЧОВЕК,КОЙТО СЪЩО ИСКА ДА ИЗКАЖЕ БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ДРУГ ПОЧТЕН БЪЛГАРИН НО ОТ ГР.СОФИЯ,КОЙТО НЕ ЗНАЯ ПО КАКЪВ ПОВОД,НАВЯРНО ТОЙ СИ ЗНАЕ НО МИ ИЗПРАТИ КОМПЛЕКТ НОВИ КРАСИВИ КАЛЕНДАРИ ЗА НОВАТА ГОДИНА 2023 И ЕДИН ЗА 2024 Г.МНОГО СЪМ МУ БЛАГОДАРНА НО ТЪЙ КАТО НЯМА ТЕЛ.НА КОЙТО ЛИЧНО ДА МУ БЛАГОДАРЯ,КАЗВАМ ЧЕ ТОВА Е ГН.ДЖАНЕР ТАХИР НАВЯРНО УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА И ДА МУ БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *