Под стража е обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Мехмед М., привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества.

Мехмед М. е привлечен като обвиняем за това, че на 18.06.2022 г., в 13:30 часа, на кръстовището на ГП 1-9, местност „Босна”, землището на община Малко Търново, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение в багажника на лек автомобил марка „Рено” високорискови наркотични вещества – марихуана.

В съдебно заседание защитникът на обвиняемия изрази несъгласие с направеното искане от държавното обвинение за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, като заяви, че въпреки високата степен на обществена опасност на деянието, Мехмед М. не е с висока степен на обществена опасност, тъй като не е осъждан, съжалява за извършеното от него и съдейства на органите по разследването.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства прие, че Мехмед М. е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление – по чл. 354а, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. От приложената справка за съдимост на обвиняемия се установява, че към момента той не е осъждан. Приложена е експертна справка от която е видно, че иззетото наркотично вещество – канабис е с приблизително тегло 2193 грама.

От посочените доказателства, съдът прие, че може да се направи обосновано предположение, че Мехмед М. е съпричастен към престъпленията в което е обвинен. Според съдебната инстанция съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие предвид високата степен на обществена опасност на деянието и обстоятелство, че той е живял и работил продължително време в Германия и Норвегия. Същият лесно би могъл да се установи в някоя от тези държави и по този начин да се укрие от правосъдието. В момента живее в дома на баба си и не работи. Предвид тези обстоятелства, Бургаският окръжен съд намери, че адекватна мярка за неотклонение, следва да бъде „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.