Поморие отново е столица на православието

Стотици жители и гости от страната и чужбина се стекоха в центъра на Поморие днес, за да посрещнат иконата „Св. Богородица – Достойно есть“, пристигнала по повод XVIII Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за това  иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде транспортирана до поморийската църква „Свето Рождество Богородично”. Тук чудотворният лик на Божията майка  ще бъде изложен на 3 и 4 юни, след което иконата ще бъде пренесена за поклонение в манастир „Св. Георги Победоносец“ за периода от 5 до 7 юни.

Тази година е 18-то издание на православния форум и в него участие ще вземат 23 певчески състава – хорове и ансамбли от пет държави: България, Сърбия, Северна Македония, Румъния и Молдова. По традиция събитието започна с литийно шествие и водосвет, отслужен  oт Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан и Н.Пр. Агатополски епископ Иеротей в съслужие с духовници от страната и гости на фестивала.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев: „Приветствам всички с „Добре дошли“ отново, за 18-ти път да открием заедно Международния фестивал на православната музика, превърнал Поморие в столица на православието. Чувството е невероятно, когато в тези няколко фестивални дни градът ни е огласян от ангелското пеене във възхвала на нашия Господ. Именно това чувство засилва във всеки един от нас вярата, любовта и надеждата, че отново ще заживеем в един по-мирен и прекрасен свят!“. В приветствените си думи кметът благодари и за оказаната чест чудодейната икона отново да бъде покровителка на града ни в това богоугодно дело, съобщи пресцентърът на Община Поморие.

„Колко хубаво е братя да живеят заедно, да бъдем заедно на този фестивал, да бъдем единни в Христос, търсейки спасение и утеха при нея, при майката Божия. Благодаря на дядо Иоаникий, на кмета на община Поморие Иван Алексиев и на Йорданка Туджарова, която дава неуморни сили, енергия и любов, за да може това събитие да съществува!“, каза Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан в края на молитвените си слова. Беше прочетен и поздравителен адрес от Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий.

Вече се състоя първият от поредицата концерти, с участието на Ансамбъл „Херувими“ при храм „Св. Преображение Господне“-   Поморие, Ансамбъл OpenSky – Кишинев, Молдова и Църковен хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“ – Ловеч.