Представят постоянна изложба „Моят път към музиката“ в памет на маестро Емил Чакъров

Изложбата в памет на емблематичния български диригент Емил Чакъров “Моят път към музиката” ще бъде за постоянно позиционирана в Овалната зала на Летния театър.

Експозицията ще предостави възможността на бургазлии и гости да се докоснат до творчеството и личността на световноизвестия бургаски маестро.

Официалното откриване ще се състои на 9-ти август (събота) от 10.00 часа

Тогава ще бъде представен и автобиографичният албум “Енергията – Емил Чакъров”. Програмата ще продължи с освещаване на камерната зала с името на музиканта.

Специални гости на събитието ще бъдат проф. Минчо Минчев, проф. Георги Спасов и концерт-майстор Димитър Иванов.

Участие в програмата ще вземат и възпитаниците на Детски струнен състав при музикалното училище в Бургас, с ръководител Людмила Иванова.

Емил Чакъров е български диригент, роден в Бургас през 1948 г. За пръв път хваща диригентската палка на единадесетгодишна възраст. Когато е на петнадесет, започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Емил Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис и други. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград (днес Санкт Петербург), осъществявайки с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.

Инициативата се организира от Община Бургас в партньорство с Черноморска асоциация на жените – Бургас.