Преображение Господне е

Преображение Господне е. Според легендата, на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. Всеки едни от тях е въплъщение на едно човешко качество. На този, който много обича – Апостол Йоан, на този, който греши и се кае – Апостол Петър и на този, който е усърден във всичко, което върши – Яков. Именно те, заедно с Господ, се изкачват на върха на планината. Пред тях той открива нещо, което никой преди това не е виждал – открива своята божествена слава и светлина. Ако преди това всички са виждали Синът човечески, те вече виждат Синът Божий. Затова в иконата, която църквата поставя в средата на храма по време на празника Преображение Господне, и тримата от учениците изглеждат озадачени и потресени.

Храмов празник има днес поморийският храм с това име. На 06.08.2022 г се навършват 257 години от освещаването на църквата “Свето Преображение Господне” гр.Поморие

Храмът е разположен в непосредствена близост до резервата “Стари поморийски къщи” и датира от XVII век. Издигнат е от камък и дърво и се характеризира с прекрасна архитектура – не пищна и набиваща се на очи, а със скромен външен вид.

Първото светилище на това място датира от девети век, но през 1760 година е разрушено и напълно изравнено със земята. Благодарение на усилията на местните жители три години по-късно започва нов градеж. През 1765 г. на мястото на предишната малка църква е окончателно издигнат и осветен храмът „Преображение Господне” в Поморие. Оригиналната архитектура и богатата вътрешна украса правят сградата неповторима, но уникалността й е подсилена от факта, че това е единствена църква в целия християнски свят без олтарна абсида.

Църквата представлява трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани, изградена изцяло от камък с дървени пояси. Иконостасът е с дърворезба, използвани са разнообразни флорални мотиви. В него са поставени 17 големи икони от царския ред, изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в., а някои от ХVІ в. Във втория апостолски ред има 33 малки икони. Под царската икона на Иисус Христос – в солея, се намира малко аязмо със светена вода, изворчето е наречено от християните “Сълзите на Христос”.