Преустановяват се плановият прием и операциите в Бургаска област

От 14.01. до 31.03.2022 г. се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексен онкологичен център в област Бургас, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асиiтирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това гласи заповедта на директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров №РД-01-12/11.01.2022 г.

В Бургаско се отчита невиждан ръст на новозаболели с COVID-19. За последните 24 часа в област Бургас са регистрирани 695 нови случая. Така областта преминава в лилавата зона с 1 004 болни лица на 100 000 души население

Днес се състоя заседание на Общинския кризисен щаб, след края му директорът на РЗИ-Бургас заяви, че се очаква  от началото на следващата седмица всички ученици в област Бургас да преминат в онлайн форма на обучение.  По думите на д-р Паздеров причината е високата заболеваемост сред децата от коронавирус. „В началото на тази седмица имахме 22 паралелки под карантина, а днес са 105. 206 учители са болни или под карантина. Предложихме на МОН да се преустановят присъствените занятия в община Бургас от края на тази седмица или от началото на следващата. Тази мярка да се приложи и в цялата област“, коментира д-р Паздеров.

От утре в Бургас започват масови и всеобхватни проверки на сертификатите в моловете, ресторантите и големите търговски центрове. Сформирани са смесени екипи на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Бургас, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), ОД на МВР и УКОРС, които тръгват по всички търговски обекти.  Ще се проверяват строго предоставяните зелени сертификати. Полицията ще следи и за спазване на всички мерки – дистанция, дезинфекция, носене на маски и прочее. Униформените ще проверяват и дали предоставения сертификат отговаря на данните в личните ни документи.

На днешното заседание е коментирано и да се разкрият още ковид легла в болничните заведения. Максималният брой легла, които могат да бъдат разкрити в Бургас е 480.
Областният управител Стойко Танков от своя страна е свикал за утре заседание на Регионалния противоепидемичен щаб.