Рекорд: над 220 000 българи са гласували в чужбина

cik-1Нови машини пътуват от България до секциите в чужбина, съобщиха от Централната избирателна комисия. Министерството на външните работи прави всичко възможно те да достигнат навреме по места. Има рискове да се забавят за втория тур на изборите в Австралия и Нова Зеландия. Там, където не бъдат осигурени машини, ЦИК ще вземе решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като рекордна избирателната активност в чужбина на първия тур на изборите на 14-ти ноември: “За пръв път гласуват повече от 200 000 наши сънародници извън страната – над 220 000 души, включително и гласовете, които са обявени за недействителни. Предишният рекорд беше на 4 април, когато гласуваха около 180 000 души”.

Говорителят Росица Матева призова новите карантинирани да подават заявления направо в общинските администрации, за да гласуват с подвижна избирателна кутия: “Ще се съставят отново служебно списъците на тези лица, които са били поставени под карантина, включени са в списъците за гласуване с подвижна избирателна комисия и към 21 ноември продължават да бъдат под карантина. Те не трябва да подават нови заявления. Ново заявление ще подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември”, цитира БНР.