РЗИ: С маски в болници, аптеки, оптики и институции предоставящи социални услуги

За първи път в България беше идентифициран подвариантът на COVID-19 ВА.4 в София град и област Бургас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

При всички 165 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Нараства броят на по-бързо разпространяващия се вариант BA.5.x. През юни те са били 37,7%, през юли 68,4% от пробите са от този подвариант. Най-голямо разпространение на вариант BA.5.x се наблюдава в областите Бургас и Варна (66,7%), следвани от област София и София (град) (38,6%) и всички останали региони (34,9%).

Новата заповед на директора на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров гласи, че маски  трябва да се носят в лечебните заведения, аптеки, оптики, институции предоставящи социални услуги от резидентен тип на деца  и възрастни и др., считано от днес.

В детските градини и социалните домове за деца и възрастни, трябва да се извършва засилен сутрешен филтър за недопускане на хора със симптоми на COVID-19.

Работодателите трябва редовно да проветряват и дезинфекцират помещенията и да не допускат служители със симптоми на коронавирус.

Ограниченията ще бъдат в сила в срок от 30 дни.

От РЗИ-Бургас предлагат носенето на маски  да е задължително и в градския транспорт.